Biden onthult budget van Amerikaanse overheid in 2022: $6.000 miljard

De Amerikaanse overheid maakt recordbegroting voor 2022 bekend: alle onderdelen van het staatsapparaat gaan bij elkaar $6.000 miljard uitgeven. President Joe Biden maakt zijn toekomstplannen ook bekend: in 2031 moet de overheid $8,2 biljoen uitgeven. Dat meldt The New York Times (NYT).

Dit voorstel moet wel nog door alle politieke kanalen komen. Amerika is sinds de coronacrisis op een ongekend niveau dollars in de economie aan het pompen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Amerika en de dollar

De voorgestelde budgetplannen gaan het huishoudboekje van de Verenigde Staten ver te buiten. Om deze plannen te verwezenlijken moeten er een hoop extra dollars bijkomen.

De regering van Biden stelde eerder al een plan voor om de rijkste bedrijven en individuen in het land zwaarder te belasten. Als dit plan erdoor komt is de begroting echter nog lang niet rond. De rest van het geld moet worden geleend en deze schulden komen boven op de recordstaatschuld.

Biden stelt dat het tot wel 2030 kan duren voordat Amerika voordat hun tekorten kan oplossen. Op dit moment kan het land eigenlijk hun schulden niet of nauwelijks afbetalen.

Om aan te geven hoe bizar de huidige situatie is: volgens USdebtclock staat de huidige staatschuld op ruim $28.000.000.000.000 op dit moment. Per seconde komen daar tienduizenden dollars bij.

De meningen over dit soort ingrepen zijn verdeeld. Wat als een paal boven water staat is het feit dat dit koren op de molen is voor (bezitters van) schaarse goederen. Deze extra dollars komen uiteindelijk ook (deels) in de reële economie terecht.

Mensen gaan opzoek naar alternatieve manieren om te sparen én speculeren. Er wordt dan van oudsher gekeken naar zaken als vastgoed, aandelen, kunst of bijvoorbeeld goud. Ook bitcoin valt tegenwoordig in deze categorie.

Deze manier van beleid voeren heeft niet alleen gevolgen voor de staatsschuld. Er komen ook meer dollars in het systeem. De dollars die mensen op hun spaarrekening (of loonstrookje) heeft staan worden stapsgewijs een kleiner onderdeel van het geheel. De dollar wordt naar verhouding minder waard, dat maakt het verre van een ideaal spaarmiddel.

Rol van bitcoin

Wat is de rol van bitcoin in dit verhaal? Bitcoin biedt een alternatief geldsysteem. Elke deelnemer aan het netwerk gaat akkoord met een aantal basisregels. Er is niet één partij of één groep die dat kan aanpassen.

Dat biedt een solide basis met een aantal regels. Je kunt geen bitcoin versturen dat je niet hebt, er is een maximale oplage van 21 miljoen en het staat ook al vast hoe en wanneer er nieuwe bitcoin vrijkomt. Het protocol en netwerk bieden bepaalde zekerheden.

Het is een compleet andere gedachtestroom over geld. Wanneer deze basisprincipes je aanspreken kun je (een deel van je vermogen) investeren in BTC. Het is geen verplichting, het netwerk is daar als je besluit dat je het nodig hebt.

Welk systeem of welke variant gaat overleven gaat de tijd uitwijzen.

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)