Bitcoin on-chain update: gaat de koers afkoelen of omhoog stoten richting $42.000?

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke data geven meer inzicht in de marktsituatie van bitcoin momenteel?

Weinig vuurwerk op het moment, met een marktprijs die consolideert tussen $35.000 en $37.000 ondanks goed nieuws zoals bijvoorbeeld El Salvador die bitcoin overweegt als betaalmiddel en kasreserve.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Miners verkopen tóch: circa 5.000 BTC afgelopen week

Mining bedrijven hebben de afgelopen week circa 5.000 bitcoin verkocht aan exchanges of over-the-counter desks. Dat is omgerekend 180 miljoen dollar tegen de huidige marktprijs.

Blijkbaar hebben deze bedrijven meer cash op de plank nodig om bijvoorbeeld te investeren in hun business. Zodra de moeilijkheidsgraad daalt, zoals recent is gebeurd, is dat een kans om meer rekenkracht in te kopen en sneller een block te vinden.

Elke dag minen deze bedrijven gezamenlijk 900 bitcoin bij elkaar.


Onder meer mining pool Poolin’ kwam in het nieuws met grote hoeveelheden BTC die men aan het verplaatsen was, zo merkte analist Lex Moskovski eerder deze week op.

Poolin' is wereldwijd een top 5 mining pool, die de rekenkracht van mining bedrijven bundelt om zo meer kans te maken om een block te vinden met daarin 6,25 BTC.

Dat zijn ook één van de weinige partijen die actief zijn op het bitcoin netwerk, want het aantal ‘actieve adressen’ ligt op een dieptepunt.

2. Bitcoin Price Temperatuur (BPT) heeft weerstand bij '3' 

De Nederlandse on-chain analist Dilutionproof legt in een serie nieuwe tweets uit hoe de indicator Bitcoin Price Temperature (BPT) zich heeft ontwikkeld, een metric die hij heeft geïntroduceerd in dit artikel.

In het kort is de BPT te berekenen door van iedere bitcoin dagprijs de gemiddelde bitcoin prijs van de voorgaande vier jaar af te trekken. En dat getal vervolgens te delen door de standaarddeviatie van de prijs tijdens dat tijdsvenster.

Het resultaat is een maat die weergeeft in welke mate de historische bitcoin prijs afweek van zijn bewegend vierjarige gemiddelde en daarbij de volatiliteit in acht neemt. De uitkomst zegt iets hoe ‘warm’ of ‘koud’ de prijs is – vandaar de naam Bitcoin Prijs Temperatuur.

Door de bank genomen staan de kleuren oranje en rood voor een bullmarkt, terwijl blauw staat voor een bearmarkt. De afgelopen week is er sprake van een groene kleur en is de indicator onder de BPT2 geraakt (1,78), wat is te kenschetsen als een bearish signaal.

We kunnen voor de huidige situatie dus concluderen dat de temperatuur is afgekoeld tot onder de 2. Dat is volgens Dilutionproof historisch gezien - op sommige momenten - een keerpunt geweest in de koers. Het huidige BPT2 level komt toevallig vrij aardig overeen met wat andere technische resistance levels.

Het geeft volgens hem in ieder geval aan dat het huidige prijsniveau in verhouding tot het 4 jaren gemiddelde en de volatiliteit dus al behoorlijk afgekoeld is ten opzichte van de piek van begin dit jaar.

De grote vraag is er nog genoeg momentum is om in de huidige bullmarkt nog één keer fors omhoog te stoten of dat we aan het begin staan van een afkoelingsproces.


De Bitcoin Prijs Temperatuur (BPT) grafiek [links] en de volledige bitcoin prijs geschiedenis met overlay van de BPT Banden [rechts]

3. ‘Weinig weerstand tussen $40.000 en $46.000’

Whale Map is een Twitteraccount die de on-chain activiteit van de adressen met 1.000 bitcoin of meer in kaart brengt en daar conclusies uit trekt.

In de onderstaande grafiek is te zien dat er groot gat ligt tussen de prijslevels van $40.000 tot $46.000. Dat betekent dat we weinig weerstand ligt tussen deze niveaus.

Hun conclusie: zodra de $40.000 is gebroken is de weg naar boven vrij. In de praktijk moet dat altijd nog maar blijken, want volgens technisch analisten ligt er bij $42.000 ook nog een forse barrière.

Wat helpt is dat er steeds minder BTC op beurzen is te vinden, zo merkt de analist William Clement III op.

Extra: niemand kan de markt voorspellen. Niemand.

Niemand kan de markt voorspellen. Niemand.

Bitcoin kopen: de tips & tricks

Je wilt bitcoin kopen, maar weet nog niet waar te beginnen.

Bitcoin (BTC) kopen is anno 2021 in principe een fluitje van een cent. Er zijn tientallen Nederlandse bedrijven waar je terecht kunt voor je eerste bitcoin aankoop. Toch zijn er enkele aandachtspunten bij je (eerste) aankoop.

We zetten een aantal tips en tricks voor je op een rij op een speciale bitcoin kopen pagina!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
on-chain

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

cardano koers Nieuws
Arthur Hayes haalt uit naar Cardano: ‘Het is een shitcoin, een wannabe Ethereum’

Arthur Hayes, medeoprichter van BitMEX, heeft onlangs felle kritiek geuit op Cardano (ADA), door het...

Bitcoin whales Nieuws
Whale koopt binnen 2 weken voor $178 miljoen aan ethereum

Een onbekende whale heeft in 11 dagen tijd de gigantische hoeveelheid van 64.000 ethereum uit...

bitcoin etf Nieuws
Handelsvolume VanEck Bitcoin ETF schiet 1.400% omhoog

De Spot Bitcoin ETF van het grote VanEck kende gisteren een hele bijzondere dag. Het...

Michael Saylor MicroStrategy Bitcoin
Michael Saylor Verklaart Eeuwige Liefde voor Bitcoin: MicroStrategy’s Oneindige Koopmissie

Michael Saylor, voorzitter van MicroStrategy Incorporated, staat natuurlijk al lange tijd bekend om zijn steun...

PlanB Nieuws
‘Bitcoin koers van 440.000 dollar tijdens deze cyclus?’

De Nederlandse analist PlanB publiceerde in 2019 zijn beruchte Stock-to-Flow model voor bitcoin. Daarmee werd...

Lees meer