Bitcoin on-chain update: gaat de koers afkoelen of omhoog stoten richting $42.000?

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke data geven meer inzicht in de marktsituatie van bitcoin momenteel?

Weinig vuurwerk op het moment, met een marktprijs die consolideert tussen $35.000 en $37.000 ondanks goed nieuws zoals bijvoorbeeld El Salvador die bitcoin overweegt als betaalmiddel en kasreserve.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Miners verkopen tóch: circa 5.000 BTC afgelopen week

Mining bedrijven hebben de afgelopen week circa 5.000 bitcoin verkocht aan exchanges of over-the-counter desks. Dat is omgerekend 180 miljoen dollar tegen de huidige marktprijs.

Blijkbaar hebben deze bedrijven meer cash op de plank nodig om bijvoorbeeld te investeren in hun business. Zodra de moeilijkheidsgraad daalt, zoals recent is gebeurd, is dat een kans om meer rekenkracht in te kopen en sneller een block te vinden.

Elke dag minen deze bedrijven gezamenlijk 900 bitcoin bij elkaar.


Onder meer mining pool Poolin’ kwam in het nieuws met grote hoeveelheden BTC die men aan het verplaatsen was, zo merkte analist Lex Moskovski eerder deze week op.

Poolin' is wereldwijd een top 5 mining pool, die de rekenkracht van mining bedrijven bundelt om zo meer kans te maken om een block te vinden met daarin 6,25 BTC.

Dat zijn ook één van de weinige partijen die actief zijn op het bitcoin netwerk, want het aantal ‘actieve adressen’ ligt op een dieptepunt.

2. Bitcoin Price Temperatuur (BPT) heeft weerstand bij '3' 

De Nederlandse on-chain analist Dilutionproof legt in een serie nieuwe tweets uit hoe de indicator Bitcoin Price Temperature (BPT) zich heeft ontwikkeld, een metric die hij heeft geïntroduceerd in dit artikel.

In het kort is de BPT te berekenen door van iedere bitcoin dagprijs de gemiddelde bitcoin prijs van de voorgaande vier jaar af te trekken. En dat getal vervolgens te delen door de standaarddeviatie van de prijs tijdens dat tijdsvenster.

Het resultaat is een maat die weergeeft in welke mate de historische bitcoin prijs afweek van zijn bewegend vierjarige gemiddelde en daarbij de volatiliteit in acht neemt. De uitkomst zegt iets hoe ‘warm’ of ‘koud’ de prijs is – vandaar de naam Bitcoin Prijs Temperatuur.

Door de bank genomen staan de kleuren oranje en rood voor een bullmarkt, terwijl blauw staat voor een bearmarkt. De afgelopen week is er sprake van een groene kleur en is de indicator onder de BPT2 geraakt (1,78), wat is te kenschetsen als een bearish signaal.

We kunnen voor de huidige situatie dus concluderen dat de temperatuur is afgekoeld tot onder de 2. Dat is volgens Dilutionproof historisch gezien - op sommige momenten - een keerpunt geweest in de koers. Het huidige BPT2 level komt toevallig vrij aardig overeen met wat andere technische resistance levels.

Het geeft volgens hem in ieder geval aan dat het huidige prijsniveau in verhouding tot het 4 jaren gemiddelde en de volatiliteit dus al behoorlijk afgekoeld is ten opzichte van de piek van begin dit jaar.

De grote vraag is er nog genoeg momentum is om in de huidige bullmarkt nog één keer fors omhoog te stoten of dat we aan het begin staan van een afkoelingsproces.


De Bitcoin Prijs Temperatuur (BPT) grafiek [links] en de volledige bitcoin prijs geschiedenis met overlay van de BPT Banden [rechts]

3. ‘Weinig weerstand tussen $40.000 en $46.000’

Whale Map is een Twitteraccount die de on-chain activiteit van de adressen met 1.000 bitcoin of meer in kaart brengt en daar conclusies uit trekt.

In de onderstaande grafiek is te zien dat er groot gat ligt tussen de prijslevels van $40.000 tot $46.000. Dat betekent dat we weinig weerstand ligt tussen deze niveaus.

Hun conclusie: zodra de $40.000 is gebroken is de weg naar boven vrij. In de praktijk moet dat altijd nog maar blijken, want volgens technisch analisten ligt er bij $42.000 ook nog een forse barrière.

Wat helpt is dat er steeds minder BTC op beurzen is te vinden, zo merkt de analist William Clement III op.

Extra: niemand kan de markt voorspellen. Niemand.

Niemand kan de markt voorspellen. Niemand.

Bitcoin kopen: de tips & tricks

Je wilt bitcoin kopen, maar weet nog niet waar te beginnen.

Bitcoin (BTC) kopen is anno 2021 in principe een fluitje van een cent. Er zijn tientallen Nederlandse bedrijven waar je terecht kunt voor je eerste bitcoin aankoop. Toch zijn er enkele aandachtspunten bij je (eerste) aankoop.

We zetten een aantal tips en tricks voor je op een rij op een speciale bitcoin kopen pagina!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
on-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...