Bitcoin Kopen: alles wat moet je weten voor je eerste aankoop

Bitcoin Kopen: alles wat moet je weten voor je eerste aankoop

Je wilt bitcoin kopen, maar weet nog niet waar te beginnen. We zetten een aantal tips en tricks voor je op een rij.

Bitcoin kopen

Bitcoin (BTC) kopen is anno 2021 in principe een fluitje van een cent. Er zijn tientallen Nederlandse bedrijven waar je terecht kunt voor je eerste bitcoin aankoop. Toch zijn er enkele aandachtspunten bij je (eerste) aankoop.

Ga aan de slag bij Bitvavo en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 

Bedenk ook vooral zelf wat je wil doen, wat is je plan? En ben je al in staat om zelf je bitcoin op te slaan? Dit soort vragen zijn handig om te beantwoorden voordat je aan de slag gaat.

Weet je wat je wil dan kun je van start. Dat kan bijvoorbeeld bij de Nederlandse beurs Bitvavo.

Tip: De Nederlandsche Bank (DNB) is toezichthouder voor de industrie in Nederland.

Via deze link kun je kijken of je in zee gaat met een geregistreerde partij bij DNB. Er zijn in de wereld van bitcoin veel criminelen die op je geld uit zijn. Stuur dus niet zomaar je geld of informatie naar iemand die zegt bitcoin te verkopen.

Wat koop je met bitcoin?

Je hebt verschillende vormen van bitcoin. Want wat koop je eigenlijk wanneer je bitcoin koopt? De ene bitcoin is, gek genoeg, de ander niet.

De meest gangbare manieren om je bitcoin te kopen:

  1. Bitcoin kopen en zélf opslaan, met eigen private keys. Je bent volledig baas over je eigen geld en hebt het zelf in de hand.
  2. Bitcoin stallen bij een beurs of broker. Je houdt (net als bij een bankrekening) je bitcoin staan bij een andere partij. Je loopt de kans alles te verliezen. Bijvoorbeeld door een fout. Van een ander of van jezelf.
  3. Een bedrijf kiezen die gespecialiseerd is in het opslaan van BTC ook wel custodian genoemd. Met name interessant voor vermogende mensen of bedrijven die zelf niet in de weer willen met private keys.

Vergeet niet ook goed te kijken naar bitcoin en je belastingaangifte.

Bitcoin zelf beheren na aanschaf

Het is van belang om te beseffen wat je eigenlijk koopt met bitcoin. Waar kies je voor en wat zijn de gevolgen?

Bij de eerste optie moet je kiezen voor een platform waar je je bitcoin ook op kunt nemen na aankoop. Volg de instructies goed op en houd je account veilig. Na aankoop kun je jouw BTC naar je eigen wallet sturen.

Na aanschaf bij je platform naar keuze krijg je jouw bitcoin toegestuurd naar een door jou gekozen adres. Dit gebeurt op het netwerk van BTC en is niet meer terug te draaien. Je bent na aanschaf dus zélf verantwoordelijk voor je geld.

Dat geeft een hoop vrijheden, maar het komt wel aan op jou als enige verantwoordelijke. Bitcoin is onverbiddelijk: een transactie kan niet worden teruggedraaid.

Bitcoin bij derde partij

Een andere optie bij bitcoin kopen is het kiezen van een partij die je vertrouwt met je geld. Veel mensen laten hun geld staan bij een handelsbeurs naar keuze. Dat is echter niet zonder risico.

Hacks, inside jobs en lokale regels kunnen ervoor zorgen dat je (tijdelijk) niet kunt beschikken over je geld. Bitcoin is erg geschikt om zelf te regelen.

Maar je bent niets verplicht. Slaap je rustiger als je weet dat iemand anders jouw BTC in handen heeft? Dan is de keuze voor een derde partij er eentje die je kunt maken.

Wil je snel kunnen reageren op prijsbewegingen? Dan is het handig om een deel liquide te houden bij een beurs.

Voordat je jouw geld ergens stalt lees jezelf dan goed in. Ben je ergens voor verzekerd? Wat is de situatie bij een faillissement? Dit soort vragen moet je jezelf altijd stellen, zeker bij bitcoin.

Iedereen moet zelf bepalen hoe hij of zij dat doet, maar aan te raden is om goed te kijken naar manieren om baas over eigen geld te zijn.

Let op: een beurs is vaak niet gespecialiseerd in het managen en opslaan van vermogen. Wanneer het gaat om grote bedragen is het aan te raden opzoek te gaan naar experts.

Manieren om bitcoin te kopen

Als je de keuze hebt gemaakt voor een platform is het vervolgens zaak om een plan te maken. Wil je ineens een (groot) bedrag investeren of wil je liever stapsgewijs instappen? Beide opties zijn aantrekkelijk.

Wanneer niet meer kunt wachten en zo snel mogelijk in wil stappen dan kies je voor in een of twee keer een groot bedrag.

Tip: probeer altijd eerst een kleine aankoop voordat je met grote bedragen aan de slag. Dat voorkomt zenuwen en mogelijke fouten kosten je niet gelijk je spaargeld of pensioenpotje.

Dollar Cost Averaging (DCA)

Een andere optie is het stapsgewijs inkopen, ook wel dollar cost averaging (DCA) genoemd. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vast tijdstip voor een vaste investering per dag, per week of per maand. Het voordeel van deze aanpak is dat het duidelijk is, je weet wat je moet doen en je hebt een plan.

Je zorgt hiermee voor een gemiddelde inkoopprijs op basis van verschillende inkoopmomenten in plaats van één prijs. Wat uiteindelijk beter en winstgevender is hangt natuurlijk van de koers af.

In de regel ben je beter bewapend tegen de volatiliteit als je stapsgewijs inkoopt, maar in tijden van grote prijsstijgingen loop je mogelijk wat winst in euro's mis met DCA. Een combinatie van een relatief hoog startbedrag om daarna rustig verder bij te kopen is ook een aanrader.

Direct bitcoin kopen? Ga aan de slag bij Bitvavo en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000

Werken voor bitcoin

Een alternatief op het aankopen van BTC is werken voor de digitale munt. In Nederland kun je aan je werkgever vragen om een deel van je salaris in bitcoin te ontvangen.

Zeker programmeurs en andere IT'ers kunnen in de bitcoin industrie relatief makkelijk aan een baan komen, dan is een salaris in BTC een kleine stap.

Financieel onafhankelijk

Wanneer je bitcoin bezit heb je een stukje soevereiniteit te pakken. Met 12 of 24 woorden in je hoofd of papier kun je overal ter wereld bij je geld. Het kan dienen als spaarpot voor je pensioen of (klein)kinderen, maar het kan ook simpelweg een spaarpot zijn voor noodsituaties.

En mocht het echt goed gaan dan houdt niemand je tegen om die dikke Lamborghini voor de deur te zetten natuurlijk. Bitcoin is in principe voor iedereen en het is aan jou wat je er mee doet.

Dit alles betekent overigens niet dat je immuun bent voor zaken in de 'echte wereld'. Zeker wanneer je BTC in Nederland koopt is dat niet anoniem.

Waan jezelf niet onaantastbaar met je digitale fortuin. Bitcoin kopen is echter hoe dan ook een stapje richting meer financiële onafhankelijkheid, je hebt geen andere partijen meer nodig als je het eenmaal hebt.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen!

Lees meer over:
Bitcoin Bitcoin 101

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

PlanB kijkt naar Bitcoin prijs van $135.000 dit jaar, 4 andere interessante statistieken

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transpara...

'Britse bank zet transacties naar Bitcoin beurzen zoals Binance en Kraken stop'

Meer dan 5 miljoen Britse klanten gaan binnenkort niet meer gebruik kunnen maken van verschillende handelsplatformen. De bank...

Bitcoin Analyse: Grote daling van de koers, houdt de prijs stand bij support rond $32.000?

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

Tether in de markt blijft steken op $64 miljard, dit is de reden

De voorraad Tether (USDT) in de bitcoin markt blijft steken bij $64,25 miljard in de markt juni. Dat blijkt uit cijfers van T...

Bitcoin fondsen zien laagste punt in 4 maanden, 'slechts' 758.000 BTC in kas

Het aantal bitcoin (BTC) in fondsen neemt af. Fondsen wereldwijd waren bezig met het opkopen van bitcoin voor in hun potjes....

Twee Portugese Bitcoin beurzen krijgen licentie van centrale bank

Twee beurzen krijgen een licentie om hun bitcoindiensten voort te zetten in Portugal. CriptoLoja en Mind the Coin zijn de eer...

Chinese miners in de problemen na opleggen stroomverbod door provincie Sichuan

De hash rate van enkele grote bitcoin mining pools in China is met ongeveer 37 procent naar beneden gevallen. Binnen de provi...

Column: Privacy wordt een waardeloos woord

Dingen die groter zijn dan jijzelf, dan je community of zelfs dan je land of continent. Dat zijn dingen die je niet over het...

Goedemorgen Bitcoin: printer van Tether blijft even stil

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.De voorraad Tether (U...

De Week in Bitcoin: China, Amerika, Ledger, Binance en Knaken

We kijken terug op een enerverende week met nieuws over de prijs, de markt en de technologie rondom Bitcoin, de beste uitvind...

Lees meer

Net binnen

Bitcoin hodlers profiteren van paniekverkoop onder $35.000

De prijs maakt opnieuw een duikeling. De redenen liggen voor de hand: miners moeten verhuizen uit China en dat zorgt voor onz...

Column: Privacy wordt een waardeloos woord

Dingen die groter zijn dan jijzelf, dan je community of zelfs dan je land of continent. Dat zijn dingen die je niet over het...

Bitcoin Analyse: Grote daling van de koers, houdt de prijs stand bij support rond $32.000?

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

Bitcoin fondsen zien laagste punt in 4 maanden, 'slechts' 758.000 BTC in kas

Het aantal bitcoin (BTC) in fondsen neemt af. Fondsen wereldwijd waren bezig met het opkopen van bitcoin voor in hun potjes....

Goedemorgen Bitcoin: printer van Tether blijft even stil

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.De voorraad Tether (U...

Lees meer