Bitcoin Kopen: alles wat moet je weten voor je eerste aankoop

Bitcoin Kopen: alles wat moet je weten voor je eerste aankoop

Je wilt bitcoin kopen, maar weet nog niet waar te beginnen. We zetten een aantal tips en tricks voor je op een rij.

Bitcoin kopen

Bitcoin (BTC) kopen is anno 2021 in principe een fluitje van een cent. Er zijn tientallen Nederlandse bedrijven waar je terecht kunt voor je eerste bitcoin aankoop. Toch zijn er enkele aandachtspunten bij je (eerste) aankoop.

Ga aan de slag bij Bitvavo en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 

Bedenk ook vooral zelf wat je wil doen, wat is je plan? En ben je al in staat om zelf je bitcoin op te slaan? Dit soort vragen zijn handig om te beantwoorden voordat je aan de slag gaat.

Weet je wat je wil dan kun je van start. Dat kan bijvoorbeeld bij de Nederlandse beurs Bitvavo.

Tip: De Nederlandsche Bank (DNB) is toezichthouder voor de industrie in Nederland.

Via deze link kun je kijken of je in zee gaat met een geregistreerde partij bij DNB. Er zijn in de wereld van bitcoin veel criminelen die op je geld uit zijn. Stuur dus niet zomaar je geld of informatie naar iemand die zegt bitcoin te verkopen.

Wat koop je met bitcoin?

Je hebt verschillende vormen van bitcoin. Want wat koop je eigenlijk wanneer je bitcoin koopt? De ene bitcoin is, gek genoeg, de ander niet.

De meest gangbare manieren om je bitcoin te kopen:

  1. Bitcoin kopen en zélf opslaan, met eigen private keys. Je bent volledig baas over je eigen geld en hebt het zelf in de hand.
  2. Bitcoin stallen bij een beurs of broker. Je houdt (net als bij een bankrekening) je bitcoin staan bij een andere partij. Je loopt de kans alles te verliezen. Bijvoorbeeld door een fout. Van een ander of van jezelf.
  3. Een bedrijf kiezen die gespecialiseerd is in het opslaan van BTC ook wel custodian genoemd. Met name interessant voor vermogende mensen of bedrijven die zelf niet in de weer willen met private keys.

Vergeet niet ook goed te kijken naar bitcoin en je belastingaangifte.

Bitcoin zelf beheren na aanschaf

Het is van belang om te beseffen wat je eigenlijk koopt met bitcoin. Waar kies je voor en wat zijn de gevolgen?

Bij de eerste optie moet je kiezen voor een platform waar je je bitcoin ook op kunt nemen na aankoop. Volg de instructies goed op en houd je account veilig. Na aankoop kun je jouw BTC naar je eigen wallet sturen.

Na aanschaf bij je platform naar keuze krijg je jouw bitcoin toegestuurd naar een door jou gekozen adres. Dit gebeurt op het netwerk van BTC en is niet meer terug te draaien. Je bent na aanschaf dus zélf verantwoordelijk voor je geld.

Dat geeft een hoop vrijheden, maar het komt wel aan op jou als enige verantwoordelijke. Bitcoin is onverbiddelijk: een transactie kan niet worden teruggedraaid.

Bitcoin bij derde partij

Een andere optie bij bitcoin kopen is het kiezen van een partij die je vertrouwt met je geld. Veel mensen laten hun geld staan bij een handelsbeurs naar keuze. Dat is echter niet zonder risico.

Hacks, inside jobs en lokale regels kunnen ervoor zorgen dat je (tijdelijk) niet kunt beschikken over je geld. Bitcoin is erg geschikt om zelf te regelen.

Maar je bent niets verplicht. Slaap je rustiger als je weet dat iemand anders jouw BTC in handen heeft? Dan is de keuze voor een derde partij er eentje die je kunt maken.

Wil je snel kunnen reageren op prijsbewegingen? Dan is het handig om een deel liquide te houden bij een beurs.

Voordat je jouw geld ergens stalt lees jezelf dan goed in. Ben je ergens voor verzekerd? Wat is de situatie bij een faillissement? Dit soort vragen moet je jezelf altijd stellen, zeker bij bitcoin.

Iedereen moet zelf bepalen hoe hij of zij dat doet, maar aan te raden is om goed te kijken naar manieren om baas over eigen geld te zijn.

Let op: een beurs is vaak niet gespecialiseerd in het managen en opslaan van vermogen. Wanneer het gaat om grote bedragen is het aan te raden opzoek te gaan naar experts.

Manieren om bitcoin te kopen

Als je de keuze hebt gemaakt voor een platform is het vervolgens zaak om een plan te maken. Wil je ineens een (groot) bedrag investeren of wil je liever stapsgewijs instappen? Beide opties zijn aantrekkelijk.

Wanneer niet meer kunt wachten en zo snel mogelijk in wil stappen dan kies je voor in een of twee keer een groot bedrag.

Tip: probeer altijd eerst een kleine aankoop voordat je met grote bedragen aan de slag. Dat voorkomt zenuwen en mogelijke fouten kosten je niet gelijk je spaargeld of pensioenpotje.

Dollar Cost Averaging (DCA)

Een andere optie is het stapsgewijs inkopen, ook wel dollar cost averaging (DCA) genoemd. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vast tijdstip voor een vaste investering per dag, per week of per maand. Het voordeel van deze aanpak is dat het duidelijk is, je weet wat je moet doen en je hebt een plan.

Je zorgt hiermee voor een gemiddelde inkoopprijs op basis van verschillende inkoopmomenten in plaats van één prijs. Wat uiteindelijk beter en winstgevender is hangt natuurlijk van de koers af.

In de regel ben je beter bewapend tegen de volatiliteit als je stapsgewijs inkoopt, maar in tijden van grote prijsstijgingen loop je mogelijk wat winst in euro's mis met DCA. Een combinatie van een relatief hoog startbedrag om daarna rustig verder bij te kopen is ook een aanrader.

Direct bitcoin kopen? Ga aan de slag bij Bitvavo en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000

Werken voor bitcoin

Een alternatief op het aankopen van BTC is werken voor de digitale munt. In Nederland kun je aan je werkgever vragen om een deel van je salaris in bitcoin te ontvangen.

Zeker programmeurs en andere IT'ers kunnen in de bitcoin industrie relatief makkelijk aan een baan komen, dan is een salaris in BTC een kleine stap.

Financieel onafhankelijk

Wanneer je bitcoin bezit heb je een stukje soevereiniteit te pakken. Met 12 of 24 woorden in je hoofd of papier kun je overal ter wereld bij je geld. Het kan dienen als spaarpot voor je pensioen of (klein)kinderen, maar het kan ook simpelweg een spaarpot zijn voor noodsituaties.

En mocht het echt goed gaan dan houdt niemand je tegen om die dikke Lamborghini voor de deur te zetten natuurlijk. Bitcoin is in principe voor iedereen en het is aan jou wat je er mee doet.

Dit alles betekent overigens niet dat je immuun bent voor zaken in de 'echte wereld'. Zeker wanneer je BTC in Nederland koopt is dat niet anoniem.

Waan jezelf niet onaantastbaar met je digitale fortuin. Bitcoin kopen is echter hoe dan ook een stapje richting meer financiële onafhankelijkheid, je hebt geen andere partijen meer nodig als je het eenmaal hebt.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen!

Lees meer over:
Bitcoin Bitcoin 101

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

"Bitcoin dipt naar $52.600, maar nemen bulls vandaag over?"

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

‘Laser Eyes de oorzaak van daling Bitcoin (BTC)’, zegt Peter Brandt

Bitcoin zit momenteel in een correctie van zo’n 17% vanaf de laatste all-time high van ruim 64.000. Doorgewinterde handelaar...

391.000 Turkse beleggers gedupeerd door bitcoin oplichter

De handel bij de Turkse bitcoin - en cryptobeurs Thodex is plots gestopt. 391.000 klanten kunnen niet meer bij hun tegoeden,...

Bitcoin dominantie daalt onder 50%, market cap onder 1 biljoen dollar

De bitcoin dominantie in de markt is gedaald onder de 50%. Het is ruim drie jaar geleden dat hier sprake van was. Ook de tota...

Bitcoin Update: daalt prijs door richting $50.000?

Bitcoin (BTC) beleeft een roerige week. We bekijken de grafieken en bespreken de mogelijke scenario's. Sinds de crash op 18 a...

Verboten! Britse bank weigert bitcoin klanten te helpen

NatWest weigert klanten die transacties met bitcoin of andere cryptomunten faciliteren. Denk bijvoorbeeld aan een broker of b...

Binance in het vizier van Europese toezichthouders door aandelen Tesla en Coinbase

Cryptobeurs Binance heeft de interesse van Europese regelgevers op hun hals gehaald na de lancering van getokenizeerde aandel...

'Bijna 50% Nederlanders wil bankrekening voor digitale euro'

Circa de helft van de Nederlanders staat open voor een betaalrekening voor digitale euro's. Dat blijkt uit onderzoek van de N...

'Bitcoin kan goed zijn voor het milieu', volgens onderzoek Square

Financieel dienstverlener Square heeft gisteren een whitepaper gepubliceerd, waarin het bedrijf schetst hoe Bitcoin de mogeli...

BitMEX 'boefjes' slaan nieuwe weg in met legitieme Bitcoin diensten

Het roer gaat om bij derivatenbeurs BitMEX. Het handelshuis raakte in 2020 verzeild in verschillende rechtszaken met Amerikaa...

Lees meer

Net binnen

Communistische partij Cuba gaat serieus naar cryptocurrency's kijken

De Communistische Partij in Cuba lijkt niet onwelwillend naar bitcoin te kijken. Afgelopen weekend nam de regering een voorst...

‘Laser Eyes de oorzaak van daling Bitcoin (BTC)’, zegt Peter Brandt

Bitcoin zit momenteel in een correctie van zo’n 17% vanaf de laatste all-time high van ruim 64.000. Doorgewinterde handelaar...

Bitcoin fonds van Morgan Stanley haalt $29 miljoen op in 2 weken

Het nieuwe bitcoin fonds van Morgan Stanley is al een van de grootste fondsen van de bank als je kijkt naar het aantal invest...

Binance in het vizier van Europese toezichthouders door aandelen Tesla en Coinbase

Cryptobeurs Binance heeft de interesse van Europese regelgevers op hun hals gehaald na de lancering van getokenizeerde aandel...

BUX haalt 67 miljoen euro op, WeChat eigenaar doet mee

BUX heeft 80 miljoen dollar (67 miljoen euro) opgehaald aan nieuwe investeringen. De Nederlandse broker biedt ook cryptovalut...

Lees meer