3 signalen die belangrijk zijn voor de bitcoin prijs vandaag

3 signalen die belangrijk zijn voor de bitcoin prijs vandaag

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.

Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Spent Output Profit Ratio (SOPR)

De indicator die on-chain analysebedrijf Glassnode regelmatig gebruikt is de Spent Output Profit Ratio (SOPR). De metric deelt de verkoopwaarde in dollars door de aankoopwaarde in dollars.

De uitkomst heeft een waarde boven 1 (winst bij verkoop) of onder 1 (verlies bij verkoop).

In theorie is overigens een waarde van 1 ook mogelijk, maar die kans is zéér klein, ook gezien de koersschommelingen.

De Adjusted SOPR (aSOPR) geeft een nog preciezer beeld, want het filtert alle UTXO’s eruit met een levensduur van minder dan één uur.

We zien dat de indicator weer boven de waarde van 1 staat. TXMC geeft aandacht aan de verhouding tussen de 30-daagse aSOPR (blauwe lijn) en de 365-daagse aSOPR (gele lijn).

Historisch gezien: zodra de blauwe lijn onder de gele lijn komt, is dat een teken dat beleggers winst nemen.

Zodra de blauwe lijn weer de gele lijn naar boven of naar onderen kruist, dan maakt de bitcoin prijs een contraire beweging ten opzichte van de 200 moving average (gemiddelde prijs van de afgelopen 200 dagen).

Zie de cirkeltjes in de bijgesloten tweede tweet. TXMC suggereert dus: gaat de prijs naar boven uitbreken ten opzichte van de 200 DMA?

We weten dat er in ieder geval een groep lange termijn investeerders is het momentum heeft aangegrepen en vanaf $31.000 gekocht heeft (21 juli 2021 stond de prijs bij $31.000).

Het gaat om 3,95 miljoen bitcoin die van eigenaar wisselde sinds $31.000 en het huidige prijspeil. Dit gedeelte van de bitcoin voorraad staat dus in het groen.

Volgens TXMC is de range $31.000 - $48.000 een belangrijke prijsbodem gebleken voor bitcoin.

2. Transactievergoedingen en SegWit adoptie

Op Bitcoin Twitter zijn er diverse mensen die aandacht geven aan het vraagstuk rondom transactie vergoedingen. Ook Plan B deelt het dit met zijn ruim 707.900 volgers, een grotere groep dan wat er in Rotterdam woont.

Hij ziet de integratie van SegWit bij wallet en exchange Blockchain.com medio juni als de oorzaak van de daling.

Checkmate ziet nog een andere verklaringen voor de daling: SegWit adoptie, het bundelen van transacties en een stijgende populariteit van het Lightning Network.

Maar de grootste reden in zijn ogen: de daling van de prijs op 19 mei heeft veel 'toeristen' weggejaagd. Het speculatieve segment in de markt is grotendeels verdwenen.

Die stilte (voor de storm?) is ook merkbaar op de futuresmarkten. Het financieringspercentage is vrij neutraal met een licht voordeel voor de long contracten.

In de ogen van Lex Moskovski is er sprake van ongeloof in een hogere prijs op de korte termijn onder handelaren. In zijn ogen een inschattingsfout.

conclusie: neutraal

Dat het stablecoin volume in de markt wél toeneemt, terwijl de openstaande futures maar licht toenemen, wijst er mogelijk op dat stablecoins vooral bij spotbeurzen aan de zijlijn staan. Dat is een bullish gegeven.

De hoeveelheid in de markt blijft in ieder geval toenemen, zo merkt dezelfde analist op.

3. Miners verkopen (voorlopig) niet

Hoewel miners niet de grootste entiteiten op de markt zijn (in vergelijking met whales, exchanges, fondsen et cetera), zien we dat ze voorlopig geen bitcoin naar beurzen sturen.

Volgens deze analist zijn er twee mogelijke verklaringen:

  • Miners hebben genoeg vet op de botten om het de komende maanden goed uit te houden. De kaspositie is op orde.
  • Ze speculeren op een hogere prijs in de toekomst.
3 signalen die belangrijk zijn voor de bitcoin prijs vandaag
conclusie: neutraal/bullish

Dat miners niet verkopen draagt ook verder bij schaarste op de markt. Want één van de motoren onder de volgende fase van de bullmarkt is dat er simpelweg minder bitcoin beschikbaar zijn.

William Clemente is bedenker van de zogenaamde Illequid Supply RSI.

De Relative Strength Index (RSI) is vooral een tool die technisch analisten gebruiken maar Clemente combineert deze met on-chain data.

Door middel van de RSI kun je als handelaar bepalen of de bitcoin prijs over- of ondergewaardeerd is.

De RSI sloeg in juli eerder groen uit en sindsdien is de prijs omhoog geklommen.

Een stijgende lijn van de Bitcoin Illiquid Supply RSI betekent dat er minder bitcoin op de markt beschikbaar. Meer on-chain schaarste dus.

Let op: géén énkele analist kan de markt voorspellen. Cycli zijn het gevolg van stijgingen en dalingen. Tussentijdse correcties komen ook in bullmarkten voor, zie de dump van 19 mei jongstleden. Wees voorzichtig.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties