2 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin koers

Bitcoin laat de afgelopen dagen weer tekenen van herstel zien door het breken van $32.000. Ook (technisch) analisten zijn op de korte termijn mild positief.

De volgende horde ligt bij de zones rond $34.000 en $40.800, aldus analist Gaah.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Rekt Capital voegt daaraan toe dat de koers eerst boven de macro range low van $35.000 moet komen voor een sprong richting $40.000.

Welke signalen zien we echter on-chain?

1. Realized price

De gerealiseerde prijs is de laatst bekende prijs van elk beetje bitcoin op de blockchain. Neem je daarvan het midden (de median), dan krijg je een gemiddelde gerealiseerde prijs on-chain. Dus kocht je ooit 25 euro aan bitcoin, dan is de gerealiseerde prijs op de blockchain nog steeds 25 euro, ongeacht wat de markt heeft gedaan.

De Nederlandse analist de Rational Root ziet dat entiteiten op de markt momenteel wel verlies realiseren op de blockchain. Dus munten die ooit in het verleden tegen een hogere marktprijs dan nu zijn gekocht, zijn met verlies verkocht. Pieken in gerealiseerd verliezen in de huidige bearmarkt zijn wel ongewoon, volgens Root.

2. Whales

De groep die circa 25% van alle bitcoin in handen heeft, zijn zogenaamde whales, anonieme entiteiten die 1.000 bitcoin of meer onder hun beheer hebben.

Volgens Cauê Oliveira, analist bij het Braziliaanse analysebedrijf BlockTrends, staan whales en instituties aan de zijlijn. Hij deelt een grafiek waarin een afname in activiteit in mei is te zijn. Ze zijn voorzichtig vanwege de onzekere macro-omgeving van hoge inflatie en spanningen op het wereldtoneel vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook de activiteit op Coinbase Pro, traditioneel een handelsplatform voor bedrijven uit Amerika, is relatief laag.

Anderen wijzen erop dat het gedrag van whales wel degelijk aan het veranderen is. Recent zien we een megawhale die in korte tijd ruim 800 btc heeft bijgekocht. De analist van Whalemap dat whale wallets 58.000 bitcoin hebben opgesnoept de afgelopen weken.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...