Deze 3 cijfers zijn vandaag belangrijk voor de bitcoin koers

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. De koers stootte woensdag door naar $37.682, een nette plus van ruim 10% ten opzichte van een dag eerder.

Heeft de koers genoeg brandstof om door te stijgen naar $40.000? We kijken naar patronen op de bitcoin blockchain die achter deze spotprijs schuilgaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Adjusted Spent Output Profit Ratio (aSOPR)

De indicator Spent Output Profit Ratio (SOPR) zegt of houders van bitcoin deze met verlies of winst verkopen. Om precies te zijn: deze indicator deelt verkoopprijs in dollars door de aankoopprijs in dollars. Een waarde boven de één staat voor winst en een waarde onder één staat voor verlies (bij verkoop).

De Adjusted SOPR (aSOPR) geeft een nog preciezer beeld, want het filtert alle UTXO’s eruit met een levensduur van minder dan één uur. Verkopers bezitters hun digitale goud als we ‘onder water’ staan? Nieuwe data van Glassnode geeft antwoord op die vraag.

Allereerst zien we dat houders van bitcoin hun verlies nemen (rode waarden). Ten tweede zien we dat zogenaamde koopjesjagers snel hun winst willen veiligstellen. Dat kunnen bijvoorbeeld professionele handelaren zijn die gebruik maken van algoritmes om op bepaalde prijsniveaus automatisch te verkopen (op basis van een aantal vooraf ingestelde criteria waaruit het algoritme uit bestaat).

Dilutionproof ziet dat korte termijn houders van bitcoin door de kortstondige opleving van de koers weer (gemiddeld) in de plus staan met hun inleg.

2. Institutionele weg via GBTC afgesneden?

Het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) haalde eind 2020 en in het eerste kwartaal van 2021 bijna dagelijks de nieuwskoppen, maar het momentum bij het fonds is grotendeels weggeslagen door de komst van exchange traded funds (ETF's) in Canada.

Er is simpelweg meer concurrentie gekomen, andere fondsen kunnen tegen een lagere management fee vrijwel hetzelfde product aanbieden. En één procent op een fors bedrag van bijvoorbeeld 100 miljoen dollar is het overstappen.

De realiteit is dat bestaande aandeelhouders in het GBTC fonds dat niet altijd kunnen, vanwege een verplichte lock-up van zes maanden van hun aandelen. Gedurende die looptijd moeten we een korting slikken op hun investering, want de premie ten opzichte van de bitcoin prijs is sinds maart 2021 verdwenen, zo blijkt uit cijfers van on-chain bureau CryptoQuant uit Zuid-Korea.

Deze 3 cijfers zijn vandaag belangrijk voor de bitcoin koers

Door de tanende populariteit van het fonds heeft de markt wel wat koopkracht verloren, want Grayscale was een gretige koper van BTC op de wereldmarkt. Ze hebben nog steeds 654.600 bitcoin opgeslagen in hun fonds, en ze houden daar aan vast getuige de onderstaande grafiek (stabiele rode lijn). Dat zijn ze ook verplicht vanuit het financiële toezicht door de Securities en Exchange Commission (SEC).

Deze 3 cijfers zijn vandaag belangrijk voor de bitcoin koers

3. Opvallend: meer shorts dan longs

El Salvador is het eerste land dat bitcoin wettelijk erkent als betaalmiddel, en dat is historisch. De geruchten gaan dat andere landen het voorbeeld van het Midden-Amerikaanse land gaan volgen. De spotprijs liet woensdag zien dat er nog vuurwerk mogelijk is na de flinke correctie in mei (-38%).

Handelaren zijn echter nog niet zo overtuigd van het herstel en 'gokken' vooralsnog relatief meer op een koersdaling.

De funding rate is het financieringspercentage dat houders van een long contract bereidt zijn te betalen om een long positie te openen. Ze betalen dit aan de houder van de andere kant van het contract, degene die short gaat.

Komt de waarde onder de 0, dan betekent dat houders van een short een percentage betalen aan houders van een long.

Glassnode 'pakt' alle posities van beurzen waar zogenaamde perpetual futures aangeboden worden, dat zijn doorlopende futures zonder vooraf afgesproken einddatum. De rode dalende pieken zijn betekent dat het financieringspercentage negatief is. Dus houders van een short contract betalen een beetje premie aan de andere zijde van het contract.

Op moment van schrijven is het - 0,019%, wat geen heftig cijfer is. Ter vergelijking: tijdens de dump van 19 mei lag dit cijfer op - 0,108%, bijna 9 keer hoger.

Volgens collega analist is de strategie van deze shorters risicovol. Hij waarschuwt voor een short squeeze, een gebeurtenis waarbij de positie van shorters geliquideerd raken (correctie op hun lopende handelsaccount) en verlies lijden.

Dilutionproof ziet dat op moment van schrijven een groot deel van de shorts weer ingetrokken is, mede een gevolg van de gestegen spotprijs vermoedelijk.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app.

Lees meer over:
on-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...