President El Salvador regelt dat staatsbedrijf Bitcoin gaat minen op vulkaan

Nayib Bukele laat er geen gras over groeien. De president van El Salvador, het eerste land ter wereld dat Bitcoin als wettig betaalmiddel ziet, gaat ook inzetten op Bitcoin mining. Volledig volgens stijl: met goedkope en groene energie dat afkomstig is uit moeder natuur.

Bitcoin mining

Het is nog geen etmaal geleden dat het congres in El Salvador instemde met een wetsvoorstel van Bukele om van bitocin een 'legal tender' te maken. Gisterenochtend acht uur Nederlandse tijd stemde de politici over de wet, terwijl de president op Twitter in een audiogesprek zijn verhaal deed bij Nic Carter.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hierin werd de vraag gesteld of hij met zijn land ook van plan waren om bitcoin te gaan minen. Om zo sats te verdienen, het netwerk te beveiligen en transacties te verwerken. Bukele ging samen met zijn neef Karim al brainstormend in gesprek, en al snel kwamen ze tot een idee om aardwarmte in te zetten. El Salvador is namelijk gezegend met een vulkaan dat een significant deel van de elektriciteit van het land opwekt.

Bukele houdt wel van aanpakken, zo blijkt. Nog geen twaalf uur later instrueerde hij de president van het staatsbedrijf dat elektriciteit opwekt bij een vulkaan om een plan te maken voor Bitcoin mining. Deze miners worden 'gevoed' met 100% schone energie die geen uitstoot veroorzaken.

In Twitter Space vertelde hij dat hij al langere tijd de industrie aanmoedigt om fabrieken te openen naast de elektriciteitscentrale. Het transport van deze 'gratis' energie is te duur, en daardoor is het (alleen) gunstig om op locatie te werk te gaan. Dit geldt natuurlijk zeker voor bitcoin miners, die helemaal niet aan locaties gebonden zijn.

Daad bij het woord

Bukele voegde snel daad bij het woord. Gisterenavond maakte hij bekend dat het staatsbedrijf in totaal 95 MW kan afstaan voor bitcoin mining. Ze maken gebruik van een nieuwe bron en de plannen worden in gang gezet.

In nog geen 18 uur nadat het idee in het audiogesprek voor het eerst geopperd werd, heeft de president toegezegd dat het land bezig gaat met bitcoin mining.

Daar kan menig bureaucratisch politici een puntje aan zuigen. Maar dan moet gezegd worden: de president van El Salvador heeft een overgrote meerderheid én staat bekend vanwege autoritaire trekjes.

Schone energie

Bitcoin mining is (in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt) al erg groen. Zo zijn waterkrachtcentrales in China tijdens het regenseizoen een belangrijke bron voor mining farms.

Ook gas flaring is een steeds populairder wordende toepassing voor miners. Ze gebruiken illiquide of overtollig aardgas dat moet worden afgefakkeld. Door dit te koppelen aan mining rigs, kan er toch een zakcentje worden verdiend.

Ook rondom windenergie en zonne-energie kan Bitcoin een enorm belangrijke rol spelen. Ark Investments en Square publiceerden onlangs nog een paper waarin ze uitleggen hoe Bitcoin mining het elektriciteitsnetwerk stabiel kan houden tijdens piekuren én de energiemix van ~20%renewables omhoog kan brengen tot 99% groene energie.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
energiemining

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Venture Capitalists Nieuws
  Februari Ziet Explosieve Groei van Investeringen in Crypto Startups door Venture Capitalists

  De interesse van investeringsfondsen in cryptostartups is de laatste tijd toegenomen, vooral in februari was...

  NFT Nieuws
  Explosieve Groei: NFT Markt Doorbreekt $400 Miljoen in Één Week

  Recente gegevens van Cryptoslam.io laten zien dat de markt voor niet vervangbare tokens (NFT's) aanzienlijk...

  Ethereum koers Nieuws
  Waarom Analisten Lichte Terugval van Ethereum Verwachten Voordat Het de $4000 Raakt

  De cryptomarkt begon maart met meer schommelingen, vooral omdat de prijsstijging van bitcoin stopte rond...

  Nieuws
  DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

  De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Lees meer