21% minder bitcoin (BTC) op beurzen sinds Black Thursday

428 totale weergaven

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

1. Realized HODL Ratio (RHODL)

De Realized HODL Ratio is een marktindicator die gebruik maakt van de Realized Cap HODL Waves van Glassnode.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

HODL Waves zijn simpelweg de leeftijd van de bitcoin, die de blockchain registreert door middel van UTXO's.

De RHODL Ratio is de verhouding tussen de 1-weekse en de 1 tot 2 jaarse RCap HODL betrouwbaarheidsbanden.

Momenteel zijn de oudere munten dominant in de markt, omdat het merendeel van de bezitters hun munten langer vasthouden.

Zodra het aantal 1-weekse munten juist toeneemt, dan stijgt de ratio en is dat een signaal dat meer nieuw geld de markt opkomt.

Want ze kopen hun beetje bitcoin en dan wordt een nieuwe UTXO aangemaakt (nieuwe jonge munt).

Deze ratio, ontworpen door analist Philip Swift, is daarom een vrij precieze voorspeller van markttoppen - en dalen. Zie bijvoorbeeld het verloop van deze indicator en de markt eind 2017.

De medeoprichters (Jan & Yann) van Glassnode zien dat de RHODL Ratio zijwaarts gaat voor acht achtereenvolgende maanden sinds februari.

Dat is ongewoon, vergeleken met eerdere bullcycli zoals je in de onderstaande grafiek kunt zien.

Er is nog géén top, en we zitten duidelijk in een tussentijdse accumulatiefase, ook omdat de echte fomo zich niet laat zien in de on-chain cijfers.

Wél zijn er signalen dat er meer nieuwe entiteiten on-chain komen, zo concludeert opnieuw Glassnode.

De on-chain activiteit is sinds juli 2021 weer aan het toenemen. Juli is met de kennis van nu te identificeren als een bodem zowel qua prijs als qua on-chain activiteit.

Alle metrics zijn ~24% gestegen sinds dat dieptepunt.

  • Actieve adressen: +179.000/dag
  • Actieve entiteiten: +51.000/dag
  • Aantal transacties: + 43.000/dag

Maar: het ligt nog lang niet op de niveaus zoals we die in april/mei 2021 en december 2017/januari 2018 gezien hebben. Nog géén fear of missing out (fomo) in de markt wederom.

21% minder bitcoin (BTC) op beurzen sinds Black Thursday

2. Bereikt bitcoin balans op beurzen bodem?

Glassnode komt met recente cijfers over de bitcoin balans op beurzen. De on-chain onderzoekers concluderen dat het saldo een plateau heeft bereikt.

De balans ligt op ~2,45 miljoen bitcoin, een vergelijkbaar niveau met augustus 2018.

Het hoogtepunt is bereikt op maart 2020, toen beurzen 3,11 miljoen BTC onder beheer hadden.

Sinds Black Thursday op 12 maart 2020 is er echter 657.000 bitcoin van de beurzen gehaald. Dat is een afname van 21%.

21% minder bitcoin (BTC) op beurzen sinds Black Thursday

We weten dat de marktprijs van bitcoin tot stand komt door vraag en aanbod op deze wisselkantoren.

Zodra het aantal bitcoin onder beheer blijft dalen is dat een signaal dat beleggers hun BTC in toenemende mate in cold storage aanhouden.

Bovendien wordt er bitcoin opgeslagen bij andere custodians (futuresbeurzen, rente - en defi-platformen) of andere netwerken (Lightning Network, Liquid, Rootstock et cetera).

Dat zijn ook concurrerende krachten voor spotbeurzen.

De afname vlakt overigens wel een beetje af, Glassnode heeft het over een gemiddelde uitstroom van 20.000 bitcoin per maand bij beurzen.

3. Volume stablecoins blijft stijgen

De hoeveelheid stablecoins laat recent weer een piek zien na een dalende curve.

Stablecoins zijn cryptocurrency's gedekt door fiat geld en andere assets. Het is een bullish signaal, want de stablecoins worden gebruikt om in bitcoin te steken, zo laat deze analist zien.

Een dalende curve van stablecoins gaat gelijk op met een stijgende curve van de bitcoin prijs en een stijgende curve van stablecoins zodra de bitcoin prijs zijwaarts gaat.

21% minder bitcoin (BTC) op beurzen sinds Black Thursday

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chainutxo

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...