3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin koers

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Bitcoinvoorraad op beurzen

Het is een metric die regelmatig in de on-chain updates langskomt, maar het is dan ook een relevante: de hoeveelheid bitcoin bij beurzen, de plek waar de prijs van bitcoin tot stand komt.

De neerwaartse curve van de voorraad in handen van beurzen is nog niet gekeerd. Deze trend, ingezet in maart 2020 toen het coronavirus wereldnieuws was, blijft nog steeds in tact.

In een andere grafiek, gedeeld door Glassnode, wordt dit weer eens te meer duidelijk:

  1. De totale balans aan bitcoin is tijdens de laatste meting 2,4 miljoen bitcoin, omgerekend ruim 114 miljard dollar
  2. De laatste keer dat er een dergelijk laag balanstotaal was, was augustus 2018
  3. Sinds februari 2020 is er gemiddelde uitstroom van bijna 31.000 bitcoin per week

2. 'Aantal hodl-munten op hoogtepunt'

Analist TXMC heeft een on-chainindicator Realized HODL Ratio (RHODL) gecombineerd met de technische indicator fibonacci.

Fibonacci is een veelgebruikte technische indicator, een wiskundige formule om potentiële koersbewegingen omlaag of omhoog te signalen.

De Realized HODL Ratio (RHODL) is de verhouding tussen de 1-weekse en de 1 tot 2 jaarse munten. Simpel gezegd: jong versus oud.

Momenteel zien we een behoorlijke dominantie van de 'oude' munten die al 12 maanden of langer niet verplaatst zijn.

TXMC concludeert dat de on-chainindicator nu het fibonacciniveau van .702 heeft bereikt, op een vergelijkbaar niveau als februari 2021.

Interessant detail: in de ogen van TXMC begon - op basis van de RHODL ratio, de huidige bullcyclus in 2019.

Dat was namelijk het moment dat de ratio weer in het voordeel van 'hodling' kwam. Lange termijn investeerders vonden dat in het voorjaar van 2019 de bodem lag en begonnen weer bitcoins te verzamelen.

3. Spent Output Profit Ratio (SOPR)

Het gaat uiteindelijk om het gedrag van lange termijn (LTH) en korte termijn (STH) investeerders en hun invloed op de markt en daarmee de koers.

De indicator SOPR is feitelijk een virtuele winst - en verliesmeter. Via deze metric kun in één oogopslag zien of de median van de markt op winst of verlies staat.

Uit de formule van de verkoopwaarde in dollars en de aankoopwaarde in dollars, rolt een getal boven de 1 of onder de 1.

De LTH-groep laat zijn munten minstens 155 dagen 'slapen' en vertoont sterk hodl-gedrag. Alleen bepaalde extreme gebeurtenissen doen hen besluiten afscheid te nemen van hun coins.

Deze analist deelt een interessante grafiek waarin het verschil tussen beide groepen nog eens worden uitgelicht.

  • STH zijn ook wel de paniekverkopers. Zodra de SOPR-score continu onder de 1 ligt, is dat een koopsignaal.
  • LTH zijn de hodlers, die de top van de koers willen timen (verkopen op de top na lang spaargedrag). Zodra de SOPR-score continu boven de waarde 8 ligt, dan is dat een verkoopsignaal.

3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin koers

Op bepaalde indicatoren in werkelijkheid ook zo uitkomen, is geen zekerheid. De markt doet wat hij doet en trekt zich niets aan van technische of on-chainindicatoren. Houd dat altijd in je achterhoofd.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...