Bitcoin stijgt 30% in ‘Uptober’, deze 3 signalen zijn vandaag belangrijk

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De maand oktober gaat al door het leven als 'Uptober. Deze maand is de bitcoin prijs met circa 30% gestegen.

Daarmee ligt de koers nog circa 15% vandaan van een nieuwe all-time high boven $65.000.

Iedereen die na 12 mei heeft, staat virtueel op winst. Alleen de beleggers die boven $57.000 hebben gekocht, staan nog virtueel op verlies, een minderheid in de markt.

Vier jaar geleden ging de prijs in korte tijd van $5.000 naar $20.000. Dat wil absoluut niet zeggen dat de bullrun van 2017 zich in 2021 gaat herhalen.

Temeer omdat de huidige prijsactie meer gedragen wordt door zakelijke beleggers en (nog) niet retail.

Technisch gezien maakt de koers in ieder geval een belangrijke stap, zo ziet analist Rekt Capital.

Hij ziet dat bitcoin in een kort tijdsbestek een bullish prijspatroon herhaalt (flagging, patroon tussen de zwarte streepjes) die het sinds de bodem bij $40.000 technisch heeft gevormd.

1. 'Nog géén FOMO op de markt'

Een groot van deze vraag lijkt nog niet afkomstig van de particuliere markt.

Volgens deze analist zien we geen toestroom van nieuwe beleggers die denken de boot te hebben gemist. Bekend als fear of missing out (fomo).

Hoe staaft hij deze conclusie? Het aantal nieuwe adressen en het transactievolume bevindt zich op een gelijk niveau toen de prijs nog $40.000 was.

Zie de dalende curves van de transacties en nieuwe bitcoin adressen.

Bitcoin stijgt 30% in 'Uptober', deze 3 signalen zijn vandaag belangrijk

2. Fear & Greed Index op '71'

De prijs van bitcoin stijgt en dat heeft ook gevolgen door de Fear & Greed Index, een maatlat om om het marktsentiment te meten.

Deze index is de resultante van een aantal variabelen zoals de koersvolatiliteit, volume, marktdominantie, maar ook marktsentiment (Google Trends, sociale media, onderzoeken).

Deze staat op '71', wat staat voor 'greed' oftewel hebzucht. Hebzucht is ook nodig om de vraag naar bitcoin aan te zwengelen.

De index van de afgelopen 12 maanden laat een volatiel beeld zien, vergelijkbaar het volatiele koersbeeld over dezelfde periode.

Bitcoin stijgt 30% in 'Uptober', deze 3 signalen zijn vandaag belangrijk

3. Speculatie neemt toe in oktober

De prijs stijgt en handelaren schrikken dan ook wakker om nog meer te verdienen met risicovollere posities door middel van hefbomen.

Sinds oktober is het aantal openstaande futures met ruim 45% toegenomen sinds de bodem in september.

Een signaal dat speculatie op de bitcoin markt is gestegen en handelaren anticiperen op een (hogere) koers van bitcoin.

Ook Jan & Yann zien dat handelaren bitcoin op de futuresmarkten hoger waarderen dan nu de spotmarkt doet.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...