‘Absolute prijsbodem van bitcoin ligt bij $28.100’

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

1. UTXO Realized Price Distribution (URPD)

De UTXO Realized Price Distribution (URPD) is een indicator die meet tegen welke prijs beetjes bitcoin zijn gekocht historisch gezien. Preciezer: het is de distributie van alle bitcoin tegen hun laatst verplaatste prijs op de blockchain.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het geeft belangrijke marktinformatie tegen welk prijsniveaus de bestaande bitcoin is aangeschaft. Opvallende feitjes die de analisten van Blockware Intelligence in hun rapportage noemen:

  • 12,61% van alle bitcoin is voor het laatst verplaatst tussen $6.000 en $11.000, dit is een zeer oude verzameling van bitcoin.
  • 13,8% van alle bitcoin is voor het laatst verplaatst tussen $38.000 en $41.000.
  • 5,45% van alle bitcoin is voor het laatst verplaatst tussen $54.000 en $58.000.
'Absolute prijsbodem van bitcoin ligt bij $28.100'
bron: Blockware Intelligence/Glassnode

Het zijn prijslevels waarvan we historisch weten dat het belangrijke levels zijn voor een significante verzameling bitcoin in de markt. De huidige prijs op moment van schrijven zit tussen de range $38.000 en $41.000.

Worden die 13,8% die tegen deze range historisch range zijn aangekocht ook uitgegeven op de korte termijn?Dat kan een dieper verval van de koers veroorzaken. Maar houdt $38.000 voorlopig stand, dan wordt deze groep minder getriggerd om te verkopen want ze draaien geen virtueel verlies.

2. 'Prijsbodem bitcoin ligt bij $28.100'

Bitcoin zit momenteel in de 'tussenverdieping' (mezzanine), een range met $35.600 als bodem. De absolute bodem ligt bij $28.100 in dit on-chainmodel van analist thenationalroot, gebaseerd op historische aankoop - en verkoopprijzen.

De weerstand ligt voorlopig bij $46.900, boven het kostprijsniveau van korte termijn participanten die maximaal 155 dagen bitcoin aanhouden.

Toen de koers $48.000 niet wist te breken en ónder de $46.900 geraakt, begon deze groep verder te verkopen om zo min mogelijk verlies te draaien. 'Sterke handen' kopen die capitulatie op en die koopdruk houdt de koers voorlopig dus in deze tussenverdieping.

Of bitcoin door de tussenverdieping schiet en een bodemprijs gaat opzoeken is van de vele factoren afhankelijk. De analisten van Fundstrat anticipeerden in februari al op een daling richting $32.000. Ook duiders zoals Arthur Hayes en Peter Brandt voorzien nog een flinke correctie de komende maanden door de onzekere macro-ontwikkelingen (hoge inflatie, oorlog) en de correlatie met aandelen.

3. Historische daling aandelenkoersen

Tenslotte een cijfer buiten de bitcoinmarkt om, maar gezien de huidige correlatie met de aandelenmarkt wel relevant. De aandelenkoersen zijn flink gezakt in april 2022, ziet ook de Amerikaanse macro econome Lyn Alden. Het is de twaalfde slechtste maand ooit uit de geschiedenis van de Nasdaq, geopend in 1971 vlak na het loslaten van de goudstandaard door president Nixon.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...