3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) koers

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

1. Bitcoinbalans op beurzen

De prijs is even gecorrigeerd naar $54.687 na een top bij $57.856 op de Bitstamp grafiek.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een duidelijk geval van beleggers die tussentijds winst nemen. Logischerwijs zien we een korte piek van bitcoin op de balansen van exchanges.

Dinsdag 12 oktober stond er 6.000 BTC meer op de beurzen dan de dag ervoor, zoals we hieronder zien.

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) koers

Zoomen we uit, dan zien we dat de beursbalansen historisch laag staan. Een trend die al in maart 2020 is ingezet.

Met de wetenschap dat de marktprijs op beurzen wordt bepaald, is dat nog steeds een bullish signaal.

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) koers

2. Market Value to Realized Value Ratio (MVRV) Bands

De indicator MVRV is de verhouding tussen de totale marktwaarde (Market Value) en de zogenaamde gerealiseerde waarde (Realised Value).

De totale marktwaarde is de gedolven voorraad (18,8 miljoen) vermenigvuldigd met de marktprijs.

De totale gerealiseerde waarde is het totaal aan kostprijzen van alle gedolven bitcoin.

Heb je ooit een beetje bitcoin (UTXO) gekocht voor 100 euro en deze heb je altijd gehodled, dan is de gerealiseerde waarde nog steeds 100 euro. Ook al is het beetje bitcoin qua marktprijs wel meer waard geworden.

Conclusie: de gerealiseerde prijs of waarde ligt altijd lager dan de marktprijs of de market cap.

Uit de MVRV ratio rolt een zogenaamde Z-score, die momenteel net boven de 3 ligt (waarde tussen de groene en gele lijn).

Komt de score boven de rode lijn, dan is de markt oververhit en is een top bereikt.

Want het verschil tussen de marktprijs en de gerealiseerde prijs loopt hard op, waardoor steeds meer beleggers geneigd zijn om winst te nemen.

Een duidelijk signaal dat de top van een bullmarkt bereikt is, maar dat is momenteel nog absoluut niet het geval (met een score van 3,06).

De Nederlandse on-chain analist Dilutionproof komt nu met een nieuwe variant op de bestaande indicator.

Hij heeft de Z-score gevisualiseerd op de historische bitcoin prijsgrafiek. De 'bands' is de ruimte tussen de kleurlijnen.

Door standaarddeviaties (spreiding van de variabele) te gebruiken loopt de curve van de band bij een bullmarkten omhoog (en bij een bearmarkt omlaag).

Momenteel zet de prijs tussen de banden MVRV2 en MVRV4. Nogmaals een bevestiging dat de top van de huidige cyclus nog niet is bereikt.

3. Hodlers hebben 61% in handen

Tenslotte heeft analist TXMC een mooie verdeling gemaakt welke groepen hoeveel percentage van de gedolven bitcoin in handen hebben.

Ruim 6 op de 10 bitcoin die in omloop zijn gebracht zijn in handen van lange termijn beleggers. Dat zijn mensen die hun munten 155 dagen (~5 maanden) of langer vasthouden.

Dat betekent dat bijna 11,5 miljoen bitcoin in handen van deze groep zijn. Het is belangrijke groep om prijsvloeren aan te leggen bij $30.000 en $40.000 respectievelijk de afgelopen maanden.

De komende toppen komen van nieuw geld, maar die zitten nog niet in deze markt momenteel.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...