3 signalen die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Dit is géén financieel advies!

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Spent Output Profit Ratio (SOPR)

De prijs stijgt dus dan is het interessant om te kijken of indicatoren die de winstgevendheid van bitcoin bezitters meten ook daadwerkelijk stijgen.

Via de indicator SOPR kun je achterhalen of iemand met winst heeft verkocht. aSOPR betekent dat alle transacties van 1 uur of jonger eruit gefilterd zijn.

Deze metric deelt de verkoopwaarde in dollars door de aankoopwaarde in dollars/euro's.

Heb je ooit 100 euro aan bitcoin gekocht en deze is nu 110 euro waard, dan scoort jouw stack 1.1 op de SOPR-indicator.

De uitkomst heeft een waarde boven 1 (gerealiseerde winst bij verkoop) of onder 1 (gerealiseerd verlies bij verkoop).

En inderdaad, de indicator is stijgende zoals verwacht, dus meer bitcoin bezitters staan op virtuele winst met een huidige waarde van 1.03 op de SOPR-indicator.

3 signalen die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

2. Transfervolume als percentage van gerealiseerde waarde

Analist TXMC maakt een vergelijking tussen de totale waarde (in dollars) die op dagbasis over de blockchain verschuift (transfervolume) én de waarde die ligt opgeslagen op de blockchain (gerealiseerde waarde).

Ter verduidelijking: de gerealiseerde waarde is niet de totale marktkapitalisatie (voorraad maal marktprijs), maar is een optelsom van de waarde van alle beetjes bitcoin (UTXO's) die voor het laatst op de blockchain bewogen.

Stel je hebt ook 0.1 bitcoin gekocht voor een prijs van $1.000 en deze is nooit verstuurd cq. verkocht, dan is de gerealiseerde waarde van dat beetje bitcoin nog steeds $1.000.

Die gerealiseerde prijs stijgt ook omdat mensen tegen de huidige (gestegen) prijs ook weer inkopen. Zie de onderstaande grafiek van Glassnode.

TXMC concludeert ook, naarmate het volume toeneemt op de blockchain, neemt doorgaans ook de prijs toe.

Zodra het transfervolume groter is dan 3% van de gerealiseerde waarde, dan is dit - historisch gezien - een teken van het begin van een bullish koersperiode.

Andersom: is het transfervolume minder dan 3% van de gerealiseerde waarde, dan is dit het begin van een accumulatie - dan wel bearish fase.

De analist heeft de momenten gemarkeerd (in de onderstaande grafiek) dat het drie procentspunt wordt gekruist.

Momenteel ligt deze verhouding wederom boven de 3%. Een signaal dat de vraag wéér aantrekt (stijgend transfervolume)?

Dat gaan we de komende weken meemaken.

3. Fear & Greed Index op '71'

De prijs van bitcoin stijgt en dat heeft ook gevolgen door de Fear & Greed Index, een maatlat om om het marktsentiment te meten.

Deze index is de resultante van een aantal variabelen zoals de koersvolatiliteit, volume, marktdominantie, maar ook marktsentiment (Google Trends, sociale media, onderzoeken).

Deze staat op '71', wat staat voor 'greed' oftewel hebzucht. Hebzucht is ook nodig om de vraag naar bitcoin aan te zwengelen.

Teveel hebzucht kan echter leiden tot oververhitte niveaus op zowel de spot - en derivatenmarkt en dat vráágt dan om een (tijdelijke) correctie. Maar zover is het nog niet momenteel.

De index van de afgelopen drie maanden ziet er als volgt uit.

3 signalen die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...