Deze 3 signalen zijn vandaag belangrijk voor de bitcoin koers

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

1. Puell Multiple

De indicator Bitcoin Puell Multiple is ontworpen door de analist David Puell, op Twitter bekend als @kenoshaking.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze indicator deelt door de waarde van alle nieuw geminede BTC door het gewogen gemiddelde van het afgelopen 12 maanden. De uitkomst is een getal tussen de 0 en 1. Hoe lager het getal, hoe relatief minder winstgevend de miners zijn.

Zoals bekend is de difficulty rate (moeilijkheidsgraad) voor miners fors versoepeld met bijna 28%. Dat leidt tot een toename in rekenkracht van netwerk en het sneller vinden van nieuwe blokken.

Een gevolg is dat deze indicator een 'bounce' naar boven maakte: de overgebleven miners maken weer relatief meer winst in vergelijking met vóór de aanpassing van de difficulty rate. Een gezond signaal van de fundamentals dus.

conclusie: bullish

2. Accumulatie zet door

De indicator Bitcoin Liveliness is het resultaat van het aantal cumulatieve Coin Days Destroyed (CDD) gedeeld door het totaal aantal Coin Days Created.

Het is een metric om het gedrag van lange termijn investeerders te meten. Het aantal ‘coin days’ geeft informatie hoeveel dagen een bitcoin niet uitgegeven is (stil staat). Zodra een munt echter uitgegeven wordt ('spent'), dan wordt deze geclassificeerd als 'destroyed'.

Liveliness wordt gemeten op een schaal van 0 tot 1. Stél dat elke UTXO wordt uitgegeven in één keer, dan staat deze metric op 1. Stél dat elke UTXO niet uitgegeven wordt (er zijn géén transacties), dan staat deze metric op 0.

Dat zijn natuurlijk erg extreme waarden. De metric zegt iets over het gedrag van de 'hodlers'. Analist Dylan LeClair deelt een update en duiding van deze indicator.

Zijn conclusie: de indicator laat een dalende trend zien, wat betekent dat lange termijn investeerders hun munten grotendeels met rust laten (laten 'slapen'). Dat is een bullish signaal, want ze staan in de accumulatiestand (bestaande munten bewaren, prijsmomenten zoeken om extra munten op te snoepen).

Accumulatie is een zéér sterke trend momenteel die in eerdere on-chain updates deze week meerdere malen voorbij is gekomen.

conclusie: neutraal / bullish

3. Bitcoin netwerk groeit hard, gemeten in aantal entiteiten

On-chain analysebedrijf Glassnode definieert een entiteit als een cluster van bitcoin adressen in bezit van eenzelfde netwerkactor. Het zijn een schatting op basis van een aantal methodologische technieken en algoritmen.

Het bitcoin netwerk blijft dan ondanks de zijwaartse prijsactie flink doorgroeien en volgens analist Willy Woo blijft dat een doorslaggevende factor in de adoptie van bitcoin.

Daar sluit de Nederlander Dilution-proof zich bij aan. Het zijn qua prijsactie weliswaar saaie tijden, het netwerk laat een continue groei zien, gemeten in het aantal entiteiten.

conclusie: bullish

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...