‘Reële bitcoin prijs ligt gemiddeld op $24.000’

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

1. Market Capitulation Ratio

On-chainanalist Plan C introduceert op Twitter een nieuwe metric met de naam Market Capitulation Ratio.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De metric is bedoeld om capitulatie (verkoop) en accumulatie (koop) in de markt te meten. Zijwaartse marktperioden zoals de huidige periode, zijn doorgaans momenten dat we wél geaccumuleerd wordt.

Van een zijwaartse periode is er sprake zodra deze ratio gedurende een langere periode boven de 1 ligt. Een zijwaartse markt zonder duidelijke richting naar boven (boven de $46.000) of naar beneden (onder $35.000), maar er wordt wél bijgekocht.

Als voorbeeld: tijdens het herstel vorig jaar bereikte deze ratio een hoogte van 2,51, terwijl in de periode daarvoor van 17 mei 2021 tot 1 augustus 2021 (76 dagen) de ratio boven de 1 lag.

'Reële bitcoin prijs ligt gemiddeld op $24.000'
Market Capitulation Ratio, bron: Glassnode

2. Kleinere adressen in koopstand

Is er sprake van accumulatie dan? Jazeker, met name kleinere adressen slaan bitcoin in, zo meldt ook het Twitteraccount ecoinometrics. Hoe kleiner het adres, hoe heviger het koopjesgedrag.

Checken we dit met data van Glassnode, dan zien we inderdaad dat de balansen van adressen met daarop 0.01 btc en 0.1 btc stijgende zijn.

'Reële bitcoin prijs ligt gemiddeld op $24.000'
adressen met 0.01 btc, bron: Glassnode
'Reële bitcoin prijs ligt gemiddeld op $24.000'
adressen met 0.1 btc, bron: Glassnode

3. Realized price

Wat altijd meespeelt is tegen welke marktprijs iemand een beetje bitcoin gekocht heeft.

Het mooie aan de bitcoin blockchain is dat deze nauwkeurig bijhoudt tegen welke marktprijzen elk beetje bitcoin is aangekocht.

Tel je al die aangekochte beetjes op en pak je daarvan het gemiddelde, dan krijg je de zogenaamde realized price oftewel gerealiseerde prijs of beter gezegd: de kostprijs.

Analist TXMC rekent voor dat deze kostprijs nu gemiddeld op $24.000 ligt. Het is nu alweer 24 maanden geleden dat de marktprijs onder de kostprijs lag. Het komt eigenlijk zelden voor dat dat gebeurt.

Het is de derde keer in de geschiedenis van bitcoin dat btc zo een lange tijd boven de kostprijs ligt.

Wellicht ten overvloede: het is niet de kostprijs van de miners maar de kostprijs die de participanten op de bitcoinmarkt betaald hebben.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.