Deze 3 cijfers zijn vandaag relevant voor de bitcoin (BTC) koers

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

1. 'Korte termijn spelers verkopen met verlies'

Glassnode heeft een metric ontworpen om een onderscheid te maken tussen lange termijn investeerders en korte termijn speculanten. Verkopen ze met winst of verlies? De metric heet ‘long & short term holder supply in profit / loss (14d moving average).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het zegt wat over het relatieve aandeel van de munten in circulatie die - in handen van lange termijn of korte termijn spelers - met winst of verlies worden verkocht. Momenteel wordt er meer met verlies verkocht (de lichtrode en - blauwe kleuren).

Maar van de munten die met verlies zijn verkocht, is het merendeel in handen van korte termijn spelers (lichtrood), terwijl de lange termijn investeerders hun munten meer laten slapen (donkerblauw relatief veel groter dan lichtblauw).

Conclusie: actoren die kort in de markt zitten verkopen eerder met verlies dan actoren die al langer in de markt zitten en al meerdere bearmarkten hebben meegemaakt.

Dat er met verlies wordt verkocht, is een bearish signaal want blijkbaar is er te weinig vertrouwen.

conclusie: bearish

Check_Matey heeft juist aandacht voor de lange termijn investeerders die niet verkopen en zet zijn tweet kracht bij met 6 grafieken die de these onderschrijven: deze investeerders verkopen niet wat de spotkoers ook doet.

2. 'Miners verkopen niet'

Een van de lange termijn spelers zijn miners die het bitcoin netwerk met hun computerkracht beveiligen.

Er is momenteel nogal wat aan de hand in de mining industrie: de Grote Verhuizing van China naar andere delen in de wereld is hun topprioriteit. Deze grootschalige operaties worden voorlopig niet gefinancierd uit hun bitcoin voorraad.

De afgelopen week zien we herhaaldelijk dat miners de hand op de knip van hun bitcoin wallet houden. Sterker, de uitstroom van munten vanuit de miners' wallets is op het laagste punt van de afgelopen 60 maanden, zo merkt de analist Lex Moskovski op.

De afgelopen week is er ~500 bitcoin verkocht, zo blijkt uit data van Glassnode, een laagterecord.

conclusie: bullish

Het is ook wat Check_Matey op de blockchain ziet gebeuren: vers gedolven munten blijven in de wallets van miners.

3. Niet elk on-chain signaal is wat het lijkt

On-chain data is geen recht-toe-recht-aan gegeven, want de verklaring erachter kan zeer uiteenlopend zijn. Twee voorbeelden van on-chain data die op papier er bullish eruit zien, maar in werkelijkheid zeer neutraal zijn.

Bitcoin Twitter blijkt sterk genoeg om elkaar daarin te corrigeren en de juiste conclusie te trekken.

Ten eerste wijst de Nederlander Dilutionproof op een opmerkelijke transactie met stablecoin Tether. Er kwam 2,3 miljard dollar aan USDT on-chain, een fors bedrag. Zodra er Tether naar beurzen gaat, is dat op papier een bullish signaal. Want het geeft handelaren meer droog kruit om te verschieten. Maar de waarheid bleek wat anders te liggen.


Maar na onderzoek van CryptoQuant én Glassnode bleek het om een interne transfer van de Binance exchange te gaan.

conclusie: neutraal

In een tweede andere tweet is er - ook toevallig van Dilutionproof - aandacht voor een andere opmerkelijk grote transactie. Ook deze grote blauwe bol bleek om een interne transfer van Bitfinex beurs te gaan.

conclusie: neutraal

Kortom: controleer bij grote transacties wie de verzender en ontvanger, mits het mogelijk is.

Bitcoin kopen: de tips & tricks

Je wilt bitcoin kopen, maar weet nog niet waar te beginnen.

Bitcoin (BTC) kopen is anno 2021 in principe een fluitje van een cent. Er zijn tientallen Nederlandse bedrijven waar je terecht kunt voor je eerste bitcoin aankoop. Toch zijn er enkele aandachtspunten bij je (eerste) aankoop. We zetten een aantal tips en tricks voor je op een rij op een speciale bitcoin kopen pagina!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...