7 redenen om bullish te zijn over de bitcoin koers

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hebben we reden om bullish te zijn? Ja, afgaande op bepaalde patronen op de blockchain van bitcoin wél.

Analist TXMC somt een aantal on-chain feitjes in dit draadje op als onderlegger van dit bullish marktsentiment.

  • Lange termijn investeerders die hun BTC 5 maanden of langer vasthouden, verkopen niet bij $60.000. Hun geduld is meer waard, denken ze.
  • Winstname van de marktspelers is minimaal.
  • Oude munten blijven grotendeels inactief, investeerders laten die munten nog slapen.
  • De accumulatietrend, ingezet in mei 2021 na de dip onder $30.000, is nog gaande en nog niet afgelopen.

In het draadje maakt TXMC gebruik van de volgende on-chainindicatoren.

1. Transfervolume als percentage van de gerealiseerde waarde

Hij maakt een vergelijking tussen de totale waarde (in dollars) die op dagbasis over de blockchain verschuift (transfervolume) én de waarde die ligt opgeslagen op de blockchain (gerealiseerde waarde).

Ter verduidelijking: de gerealiseerde waarde is niet de totale marktkapitalisatie (voorraad maal marktprijs), maar is een optelsom van de waarde van alle beetjes bitcoin (UTXO's) die voor het laatst op de blockchain bewogen.

Heb je ook voor 1.000 euro een beetje bitcoin gekocht, en is deze nooit verkocht, dan is de gerealiseerde waarde nog steeds $1.000. Terwijl de marktwaarde veel hoger kan liggen.

Zodra de 'transfervolume' boven de 3% van de gerealiseerde waarde is, is dat een voorbode van een nieuwe run voor bitcoin. Recent is deze ratio boven de 3% gestegen en is boven dat level gebleven sinds september.

7 redenen om bullish te zijn over de bitcoin koers

2. Realized HODL Ratio (RHODL)

De Realized HODL Ratio (RHODL) is de verhouding tussen de 1-weekse (jongere) en de 1 tot 2 jaarse (oudere) munten. Simpel gezegd: jong versus oud.

Afgaande op deze indicator zitten we pas halverwege de bullcyclus die in april / mei 2019 begon.

Er is een gelijkenis met 2013, toen er sprake was van een dubbele top.

7 redenen om bullish te zijn over de bitcoin koers

3. Liquide en illiquide voorraad

De liquide voorraad zijn simpelweg de bitcoin die beschikbaar is bij beurzen. Die voorraad laat een scherp dalende trend zien sinds maart 2020.

Lange termijn investeerders hebben sinds de uitbraak van covid steeds meer munten opgesnoept uit de markt.

7 redenen om bullish te zijn over de bitcoin koers

4. Market Value Realized Value (MVRV)

De indicator MVRV is de verhouding tussen de totale marktwaarde (Market Value) en de gerealiseerde waarde (Realised Value).

De totale marktwaarde is de geminede voorraad vermenigvuldigd met de marktprijs. Dus de laatst bekende waarde van alle beetjes bitcoin bij elkaar opgeteld.

Dus heb je een beetje bitcoin gekocht voor 100 euro en er niets mee gedaan, dan is de gerealiseerde waarde 100 euro.

Uit die verhouding rolt een zogenaamde Z-score, die weer het niveau van 3.0 bereikt heeft.

TXMC heeft aandacht voor de MVRV van de lange termijn investeerders. Deze hebben veel minder verkocht dan ze normaal tegen deze marktprijzen zouden doen.

Terwijl ze staan virtueel nog flink op winst (>2,5 MVRV), en dat ze de ha d op hun wallet hielden zoals nu is alleen in 2013 gebeurt. Bullish, oordeelt TXMC.

7 redenen om bullish te zijn over de bitcoin koers

5. Coin Days Destroyed (CDD)

Het aantal ‘coin days’ geeft informatie hoeveel dagen een beetje bitcoin slaapt op de blockchain en niet verplaatst is (spent).

Stel dat je 365 dagen geleden een beetje bitcoin hebt gekocht en niet hebt verplaatst, dan heeft dat beetje bitcoin 365 'Coin Days' verzameld.

Spendeer je dat beetje bitcoin, dan wordt deze geclassificeerd als 'vernietigd' en verandert de status in 'created' omdat er een nieuwe UTXO op de blockchain is aangemaakt (wisseling van eigenaarschap).

Volgens TXMC zit het negentigdaagse gemiddelde van de CDD nu op een historisch dieptepunt. Hij omschrijft de koersrun in de maand oktober als de meest geruisloze ooit.

Kortom, hodlers blijven muntdagen opbouwen en vernietigen niets bij deze prijzen.

7 redenen om bullish te zijn over de bitcoin koers

6. HODL Waves

Ook het percentage bitcoin dat 3 maanden of jonger is, staat op het laatste punt van de afgelopen twaalf jaar. Namelijk 14,6% van de totale voorraad.

Anders gezegd: er waren nooit zoveel munten van de totale voorraad die ouder dan drie maanden zijn.

De gevolgen: meer accumuleren en minder liquiditeit op de markt.

7 redenen om bullish te zijn over de bitcoin koers

7. Spent Output Profit Ratio (SOPR)

De indicator SOPR is feitelijk een virtuele winst - en verliesmeter. Via deze metric kun in één oogopslag zien of de median van de markt op winst of verlies staat.

Uit de formule van de verkoopwaarde in dollars en de aankoopwaarde in dollars, rolt een getal boven de 1 of onder de 1.

Dat deze indicator niet ver boven de 1 staat, toont het geduld van de hodlers in de huidige markt.

7 redenen om bullish te zijn over de bitcoin koers

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...