‘Instituties blijven gretig bitcoin kopen alsof het eind 2020 is’

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain.

#

De prijs van bitcoin is naar een niveau boven de $46.000 gekropen deze woensdagochtend. Hou bij stijgingen altijd rekening met tussentijdse correcties op de korte termijn. Een prijs van bitcoin gaat niet in één rechte lijn omhoog. Wat zeggen de on-chain analisten hierover?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Minder bitcoin bij beurzen

In deze update zet analist elcryptotavo een paar korte termijn ontwikkelingen op een rij op basis van data van CryptoQuant.

  • De bereidheid van handelaren om te speculeren op een toekomstige hogere prijs neemt licht toe (funding rate in het groen). Dat is doorgaans een positief signaal. De meetlat bij de Fear & Greed Index staat met een score van 70 ook op 'greed'. Hebzucht leidt tot meer handelsvolume c.q. meer vraag naar bitcoin en die hebzucht (fomo!) versterkt zichzelf zodra de prijs van bitcoin stijgt.
  • Bitcoin voorraad bij exchanges gaat zijwaarts na de eerdere fikse daling (de blauwe lijn, bij nummer 3 in de onderstaande grafiek). De komende dagen belangrijk om te volgen hoe deze voorraad zich gaat ontwikkelen.
  • Ook de voorraden bij derivatenbeurzen nemen af, een teken dat er tussentijds winst wordt gepakt door korte termijn handelaren (oranje lijn). Handelaren zijn nu eenmaal eerder geneigd om tussentijds (en automatisch via algoritmes) winst te nemen, maar spot kopers zijn dominant momenteel.
'Instituties blijven gretig bitcoin kopen alsof het eind 2020 is'
conclusie: neutraal

Het algemene sentiment is ook nog niet super bullish, afgaande van het aantal openstaande futurescontracten vergelijkt met een pieken van maart en met name april en mei. In februari was er sprake van een vergelijkbaar volume aan open interest, maar toen lag de spotprijs met $55.000 veel hoger dan nu het geval is.

conclusie: neutraal/bearish

Wat op de middellange termijn tot het einde van dit jaar een factor kan worden, is dat steeds meer mensen weer op winst staan. Daardoor neemt de kans toe dat men tussentijds winst neemt en het aanbod van bitcoin bij beurzen weer toeneemt. Tot nu toe is daarvan weinig zichtbaar overigens.

David Puell, bedenker van de Puell Multiple indicator die de winstgevendheid van miners meet, heeft aandacht voor de Spent Output Profit Ratio (SOPR). Deze metric deelt de verkoopwaarde in dollars door de aankoopwaarde in dollars. De uitkomst heeft een waarde boven 1 (gerealiseerde winst bij verkoop) of onder 1 (gerealiseerd verlies bij verkoop).

Puell ziet dat deze indicator van de 1-lijn ketst naar boven, een gevolg van de stijgende bitcoin prijs.

conclusie: neutraal/bullish

2. Whales kochten de dip: +269.450 BTC

Het zijn niet alleen kleine entiteiten die de dip hebben gekocht, het zijn ook de grote entiteiten die gebruik hebben gemaakt van de daling onder $30.000 sinds 19 mei. On-chain analist Will Clemente zet een paar cijfers op een rij voor entiteiten met tussen de 10.000 en 100.000 BTC op hun balans.

Dit zijn de super whales, die sinds 19 mei maar liefst 269.450 BTC aan hun bezit hebben toegevoegd.

conclusie: bullish

Volgens de analisten van Whalemap ligt het volgende weerstandsniveau bij $47.000. De Whalemap is een kaart van UTXO's die in bezit zijn van whales (1.000 BTC of meer). De bellen laten de prijzen zien waar deze whales hun bitcoin, die ze nu in bezit hebben, kopen.

conclusie: neutraal/bullish

3. Bitcoin bezit van miners weer op hoog niveau

Miners accumuleren weer relatief meer bitcoin, zo blijkt uit een analyse van de Duitse analist Jan Wuestenfeld op basis van data van CryptoQuant. Hij concludeert dat mining bedrijven bitcoin hebben geaccumuleerd (de rode lijn). Het totaal aan BTC reserve ligt dichtbij het eerdere voorraadrecord van 9 mei.

Dat miners minder geneigd zijn om hun bitcoin te verkopen, is een signaal van een gezonde mining markt.

'Instituties blijven gretig bitcoin kopen alsof het eind 2020 is'
conclusie: bullish

Een van de kenmerken van het bitcoin netwerk is de gezamenlijke rekenkracht, ook wel hashrate genoemd. Het zijn schattingen, maar in de onderstaande grafiek is voorzichtig herstel van de hashrate zichtbaar. Miners zijn ook nog volop bezig om te verhuizen vanuit China naar andere locaties in de wereld, Noord-Amerika in het bijzonder, en zo'n operatie kost nu eenmaal tijd.

'Instituties blijven gretig bitcoin kopen alsof het eind 2020 is'
conclusie: neutraal

4. Bitcoin meer in trek dan Facebook of vastgoed

Tenslotte nog een interessant plaatje wat de groeiende populariteit voor bitcoin in breder perspectief trekt. Financiële markten stoppen minder kapitaal in fysieke goederen (vastgoed bijvoorbeeld) en kiezen steeds meer voor digitale goederen.

'Instituties blijven gretig bitcoin kopen alsof het eind 2020 is'
conclusie: neutraal

2021 staat sowieso in het teken van cryptocurrency's zo lijkt want het volume van deze nieuwe assetklasse ligt dit jaar hoger in vergelijking met de techaandelen. FANG is een afkorting voor Facebook, Amazon, Netflix en Google (Alphabet).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...