Bitcoin koers tikt $48.234 aan, handelaren zien $414 miljoen verdampen

De bitcoin koers heeft de afgelopen 24 uur de $48.234 aangetikt op de Bitstamp grafiek. Het is het hoogste niveau sinds drie maanden.

De bewegingen van de koers hebben 414 miljoen dollar aan liquidaties van futurescontracten tot gevolg gehad.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Bitcoin laat deze dagen en weken klinkende cijfers zien. Een plus van 26% over de afgelopen maand, daar kun je mee thuiskomen.

Sinds de start van het conflict tussen Rusland en Oekraïne is de koers zelfs 35% meer waard geworden, gemeten in dollars.

Een van de kopers op de markt is veelbesproken, de Luna Foundation Guard, de stichting achter de TerraUSD stablecoin. Ze willen in totaal drie miljard dollar aan bitcoin gaan kopen als dekking van deze stablecoin.

Uit onderzoek van deze Bloomberg reporter blijkt dat er inmiddels ruim 1 miljard dollar aan bitcoin is gekocht. Oprichter Do Kwon heeft drie bitcoinadressen bevestigd aan Bloomberg waarop de gekochte bitcoin staat.

Ze gebruiken de stablecoins Tether, USDC en hun eigen token om deze bitcoin te verwerven. De UST-BTC handelsparen zijn met ~70 miljoen dollar per etmaal nog niet liquide genoeg voor dit soort transacties.

Het stijgen van de koers maakt ook slachtoffers. Bijvoorbeeld handelaren die middels een shortcontract speculeren op een lagere koers in de toekomst. Gaat de koers in de tegendraadse richting van hun trade, dan verliezen ze geld. In vakjargon wordt dan iemands positie geliquideerd, de beurs spreekt de marge op iemands account aan om het verlies te verrekenen.

Een partij als Coinglass houdt de liquidaties marktbreed bij. Ze hebben berekend dat er 414 miljoen dollar aan liquidaties hebben plaatsgevonden de afgelopen 24 uur.

Rendement obligaties verdampt

Voor veel partijen op de markt is bitcoin nog een vies speeltje dat men niet wilt aanraken. Ze zien bitcoin als een vehikel van criminelen, terroristen en milieuvervuilers. Deze partijen kiezen voor andere assetklassen zoals aandelen en obligaties om rendement te maken.

Soms zijn er daartoe ook verplicht van overheden en toezichthouders om een bepaald percentage aan obligaties op hun belegbare vermogensbalans aan te houden.

In die hoek vallen echter klappen in deze hoog inflatoire macro omgeving. Een assetklasse zoals (staats) obligaties laten namelijk weinig tot geen rendement meer zien. In ieder geval te weinig rendement om de huidige inflatie teniet te doen.

Kortom, ben je grootaandeelhouder van obligaties zoals (ook Nederlandse) pensioenfondsen, dan lever je in. Met als risico dat de dekking van pensioenen onder druk komt te staan en er gekort moet worden op de pensioenuitkering.

In Amerika wijzen analisten er ook op dat het rendement van 10-jarige Amerikaanse obligaties inmiddels vrijwel verdampt is.

Dat ziet ook de Nederlandse analist Jeroen Blokland, die onlangs zelfstandig is geworden na een periode bij Robeco. Hij wijst erop dat een stijgend rendement van obligaties van tijdelijke aard moet zijn. Gezien de huidige ontwikkelingen op de energie -, voedsel - en woningmarkt.

De memes op cryptotwitter zijn nooit ver weg. Overheden en centrale banken hebben er namelijk belang bij dat er géén paniek ontstaat op de financiële markten en willen dat burgers gewoon hun dollars en euro's op banken blijven aanhouden.

De houders van bitcoin zien hun satoshi's juist als een spaartool tegen inflatie. Uit on-chaindata blijft bovendien dat de dalen van 'de corn' minder diep zijn.

De Nederlandse on-chainanalist Geertjancap meldt dat de koers maximaal 35% is gedipt op jaarbasis. Deze dips waren na de halveningen van 2016 en 2012 veel harder.

De bereidheid om je bitcoin vast te houden, is dan weer vrij hoog. Dylan LeClair ziet dat het aantal bitcoin dat nu 12 maanden of langer slaapt op het hoogste punt staat sinds september 2020.

Die hodl bereidheid betekent dat die bitcoin niet naar de markt vloeien en niet bij de aanbodzijde worden opgeteld.

Bitcoin heeft een vast plafond van 21 miljoen units en daarna is de koek op, zo wrijft Checkmate_ er nogmaals in bij zijn volgers.

De bitcoinmarkt trekt bedrijven zoals Tesla en MicroStrategy en nu het bedrijf achter stablecoin TerraUSD die geloven in het lange termijn narratief dat bitcoin hun vermogen gaat beschermen. Meer dan de dollar of euro kan doen.

Als bedrijf en als miljardair. Dat soort agressieve kopers op de markt zorgt voor supply shocks op de markt, waardoor de prijs wel móet stijgen.

Maar dat wil niet zeggen dat bitcoin niet meer kan dalen, het is altijd een kwestie van vraag en aanbod.

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Nieuws
“Bitcoin klaar om lange termijn $500.000 te bereiken”, zegt deze Nederlandse analist

De Nederlandse analist Michael van de Poppe voorspelt op de lange termijn een enorme bullrun...

Nieuws
Nintendo 64-spellen spelen op Bitcoin, dankzij dit Ordinals-project

Pizza Ninjas brengt een N64-emulator naar de Bitcoin-blockchain, zo meldt Decrypt. Ze hebben het Super...

Lees meer