3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin koers

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

1. Spent Output Age Bands

De metric Spent Output Age Bands zegt iets over de tijdsperiode dat bitcoinbezitters hun btc bereid zijn vast te houden.

De belangrijkste bouwsteen van deze (en vele andere) metric is de Unspent Transaction Output (UTXO). Dat is een beetje Bitcoin waarvan jij kunt aantonen dat je de baas bent, omdat jij de private key hebt. Het totaal van UTXO’s is de balans die je in een wallet afleest.

Spent Out Age Bands is een bundel van UTXO's die zijn gecreëerd binnen een bepaalde tijdsperiode.

On-chainanalysebedrijf CryptoQuant heeft de UTXO's die tussen de 7 en 10 jaar oud zijn geanalyseerd.

Het uitgeefgedrag, het activeren van hun coins, is naar een nieuwe hoogte gestegen. We kunnen hiermee ook vaststellen - wat in deze rubriek regelmatig wordt aangegeven - dat hodlers ook verkopen. Het liefst op momenten dat de koers kracht toont.

Maar blijkbaar is er momenteel op deze markt zoveel vraag naar bitcoin dat deze verkoopdruk van deze wallets moeiteloos geabsorbeerd wordt, want de prijs is blijven stijgen.

bron: CryptoQuant

2. UTXO Realized Price Distribution (URPD)

De indicator UTXO Realized Price Distribution (URPD) geeft inzicht tegen welke prijs een bepaalde set aan UTXO's (beetjes bitcoin) zijn aangekocht.

Elk balkje is gelijk aan het aantal bitcoin dat voor het laatst binnen die prijsrange is besteed (van eigenaar verwisseld).

Het geeft belangrijke marktinformatie tegen welk prijsniveau de bestaande bitcoin is aangeschaft.

Plan C merkt terecht dat de zone $33.300 tot $47.700 een zwaarbevochten zone voor de bulls is geweest.

Met name $47.363 was een zone waar korte termijn beleggers relatief veel verkocht om geen verlies te maken.

Nu deze zone - zoals het er nu naar uitziet - achter ons ligt, is er historisch gezien minder weerstand op de kostprijslevels vanaf $48.000. Dat zijn niveaus waar bestaande participanten minder belang hebben om te verkopen om break-even te draaien op hun (eerdere) investering.

Wil niet zeggen dat bitcoin nu vrij baan heeft, want er moet altijd sprake zijn van meer vraag dan aanbod om de marktprijs te doen laten stijgen.

3. Hashrate

Je kunt noot zomaar één getal geven voor de hashrate, de rekenkracht van het bitcoinnetwerk. Omdat er elke seconde van de dag een bepaald aantal hashes worden uitgevoerd, verandert dit geval vrijwel continu.

Maar zoom je uit, dan is een stijgende trend waarneembaar ziet ook deze analist van CryptoQuant. De hashrate schrijft regelmatig records.

Hij concludeert dat de hashrate is verdubbeld sinds China medio 2021 bitcoinmining heeft verboden in het land.

3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin koers
bron: CryptoQuant

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...