Bitcoin onder de Realized Price: “Historisch gezien een goed koopmoment”

De bitcoin koers is het afgelopen weekend aan een kersverse daling begonnen en handelt nu met de koers van 20.266 dollar weer onder de Realized Price. Historisch gezien is dit een goed koopmoment geweest, maar onthoud dat resultaten uit het verleden nooit garanties bieden voor de toekomst.

Bitcoin onder de Realized Price:

Wat is de Realized Price?

De Realized Price is simpelweg de gemiddelde koers waartegen alle bitcoin voor het laatst van adres zijn gewijzigd op de blockchain. Die koers is door de geschiedenis van bitcoin vaak een goede indicatie van de bodem tijdens bearmarkten geweest. We zitten nu onbetwistbaar in een bearmarkt, gezien we vanaf de all-time high ruim 70 procent kwijt zijn en de bitcoin koers blijft kwakkelen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zowel tijdens de bearmarkt van 2014 op 2015, als tijdens de bearmarkt van 2018 op 2019, vonden we de bodem in de relatief korte periode dat bitcoin onder de Realized Price handelde. Op basis daarvan kan het interessant zijn om tegen de huidige koersen kleine beetje bij te kopen, mits je overtuigd bent van de lange termijn waarde van bitcoin.

Uiteraard is het ook belangrijk om te bedenken dat de Realized Price niet de enige manier is om de bitcoin koers te analyseren. Bitcoin is inmiddels zo groot geworden, dat de hele wereld het over bitcoin heeft. Dat betekent dat ook het macro-economische klimaat een steeds belangrijkere rol speelt in het koersverloop van bitcoin.

Dat klimaat is op dit moment allesbehalve gunstig, waardoor het nog maar de vraag is of we op korte termijn de bodem gaan vinden of al gevonden hebben tijdens de correctie van juni 2022. Voorlopig ligt de bodem op 17.600 dollar, maar met de huidige koers van 20.266 dollar komen we daar langzaam weer dicht in de buurt.

Mayer Multiple kruipt omlaag

De Mayer Multiple heeft zich door de jaren heen ook bewezen als een krachtige indicator om toppen en bodems van bitcoin te voorspellen op basis van meer lange termijn data. Deze indicator pakt simpelweg de bitcoin koers en deelt deze door het 200-daagse voortschrijdend gemiddelde. Hoe hoger de score, hoe groter de bubbel en andersom.

Op dit moment schrijft de Mayer Multiple een score van 0,63 en is daarmee extreem laag. Gedurende de hele geschiedenis van bitcoin is de Mayer Multiple op slechts 268 dagen lager geweest dan vandaag. Het 200-daagse voortschrijdend gemiddelde ligt op 31.520, terwijl de koers net boven de 20.000 dollar uitkomt.

Niet garandeert ons echter dat de Mayer Multiple niet nog lager kan uitvallen dan de huidige score van 0,63 tijdens deze bearmarkt. Gebruik dit soort tools dan ook vooral als onderdeel van je strategie en baseer niet je complete strategie op deze indicatoren.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.