‘Bitcoin onwettig volgens de Shari’a’

Een hoge Indonesische islamitische organisatie wil het gebruik van bitcoin en andere crypto’s verbieden.

Indonesië is met 229 miljoen moslims het grootste moslimland ter wereld. In het land groeit echter de adoptie van crypto’s hard.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

‘Verbod vanwege speculatie en géén intrinsieke waarde’

Het betreft deze keer de Tarjih Council en de Central Executive Tajdid van Muhammadiyah. Volgens deze invloedrijke adviesraad kunnen crypto’s niet als belegging en ruilmiddel (medium of exchange) fungeren.

Ze beschouwen daarom cryptomunten haram (onwettig), allereerst vanwege het ‘speculatieve karakter’ van deze munten. Onverwachte koersschommelingen en niet weten welke machten er achter die schommelingen zitten, maakt ze ongeschikt als belegging.

Bovendien zijn de munten ‘gharar’, wat is te vertalen als obscuur. Ze worden namelijk niet gedekt door assets zoals goud of andere commodities. Dat maakt ze volgens de islamitische wet (Shari’a) ongeschikt als belegging of ruil – en betaalmiddel. Er is feitelijk géén verzekering na koersverlies.

Muhammadiyah is alweer de derde Indonesische islamitische organisatie die een fatwa uitvaardigde tegen het gebruik van cryptocurrency’s in het land.

In november 2021 verbood de Indonesische Ulema Council (MUI), de hoogste administratieve instantie in het land, crypto transacties.

Een andere grote islamitische organisatie, de Nahdlatul Ulama (NU), classificeert bitcoin en andere munten ook als verboden vanwege het speculatieve karakter.

Groei van 1.222% in 2021 in transactievolume

Ondanks deze oproepen om deze nieuwe vormen van geld te verbieden, groeit juist de adoptie in het grootste moslimland ter wereld.

Alleen al in 2021 zijn er 9,8 miljard dollar aan cryptogerelateerde transacties geregistreerd. Een stijging van maar liefst 1.222% ten opzichte van 2020.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsverbod

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...