Bitcoin op 88,5 procent van alle dagen een winstgevende investering

Bitcoin is een gigantisch volatiele financiële asset, maar voor lange termijn investeerders is de digitale munt een uiterst winstgevende investering. Data van blockchain.com leert ons namelijk dat bitcoin op 88,50 procent van alle dagen een winstgevende investering is geweest voor lange termijn investeerders.

Bitcoin op 88,5 procent van alle dagen een winstgevende investering

Focus op de lange termijn

Deze cijfers leren ons vooral dat het belangrijk is om de focus op de lange termijn te houden en je niet teveel te laten afleiden door de volatiliteit op de korte termijn. Bitcoin ontwikkelt zich en beweegt over het algemeen op het ritme van de halvings. Iedere vier jaar zien we een piek in de bitcoin koers.

De volgende halving staat voor maart 2024 op het programma en daarmee zal de bloksubsidie voor miners zakken van 6,25 naar 3,125 bitcoin per blok. Daarmee halveert wederom de inflatie van bitcoin en als het verleden een goede voorspeller van de toekomst is, kunnen we in de loop van 2024 weer een nieuwe bullmarkt verwachten.

Slechts 531 van de 4.593 dagen waren verlieslatend voor investeerders die hun bitcoin lang vasthouden. Dat leert ons dat bitcoin, ondanks de volatiliteit, zich wel ontwikkelt als een betrouwbare store of value. Als je maar lang genoeg blijft zitten, in ieder geval in het verleden, dan komt er wel een goed resultaat uit.

Het eindspel

Uiteindelijk zetten de meeste bitcoin maximalisten erop in dat het traditionele financiële systeem niet houdbaar is en dat hyperinflatie het onvermijdelijke eindstation is van iedere overheidsmunt. Als je maar ver genoeg terug in de tijd gaat lijkt dat inderdaad het onvermijdelijke resultaat van het fiatsysteem.

Wat dat betreft zijn de problemen in het Amerikaanse banksysteem ook te beschouwen als een kleine overwinning voor bitcoin. Satoshi Nakamoto lanceerde bitcoin in 2009 als antwoord op het traditionele financiële systeem, waarin banken keer op keer gered moeten worden om het systeem overeind te houden.

De consequentie van het continue ingrijpen van overheden is dat de waarde van de overheidsmunt langzaam uitholt. Zet daar de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden van bitcoin tegenover en je hebt een behoorlijke investment-case voor bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....