Bitcoin op zoek naar een bodem: on-chain indicatoren wijzen op één laatste dip

Het is de bitcoin koers niet gelukt om boven de 30.000 dollar te blijven en inmiddels bungelen we weer rond de 29.500 dollar. Alle hodlers hopen dat we de bodem inmiddels hebben bereikt, maar enkele on-chain indicatoren wijzen erop dat we nog één laatste capitulatie kunnen verwachten.

Nog één capitulatie?

De euforie van de bullrun die in 2020 begon en in 2021 ten einde kwam heeft al enige tijd plaatsgemaakt voor extreme angst en onzekerheid. Praktisch iedere bitcoiner die na 1 januari 2021 heeft ingekocht staat momenteel onderwater en volgens de Net Unrealized Profit/Loss (NUPL) van Glassnode kunnen we nog één laatste capitulatie verwachten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin op zoek naar een bodem: on-chain indicatoren wijzen op één laatste dip
Bitcoin Net Unrealized Profit/Loss. Bron: Glassnode

In de bovenstaande grafiek kunnen we aflezen dat minder dan 25 procent van alle bitcoin momenteel in het groen staan. Dat is een structuur die we in het verleden vaker zagen tijdens bearmarkten voorafgaand aan de laatste grote capitulatie van de bitcoin koers.

Op basis van voorgaande capitulaties kan een vergelijkbare daling ons vanaf de huidige koersen brengen tot een bitcoin koers van 20.560 dollar tot 25.700 dollar. Volgens de analisten van Glassnode is dat echter het meest donkere scenario waar we rekening mee moeten houden.

Mayer Multiple schetst positiever beeld

Als we kijken naar de ouderwetse Mayer Multiple, dan staat het er momenteel beter voor. Deze geeft namelijk al enige tijd een score van tussen de 0,6 en 0,8 af. Hiermee begeven we ons in een gebied waar de markt normaal gesproken een bodem weet te vinden.

Bitcoin op zoek naar een bodem: on-chain indicatoren wijzen op één laatste dip
Mayer Multiple. Bron: Glassnode

De Mayer Multiple is simpelweg de verhouding tussen de bitcoin koers en het 200-daagse bewegende gemiddelde daarvan. Als we de analyse van Glassnode mogen geloven, zitten we momenteel in de B-fase van deze indicator, wat erop wijst dat we ieder moment een bodem kunnen vinden.

Een Mayer Multiple score van 0,6 zou gelijkstaan aan een koers van 25.700 dollar. Als we nogmaals capituleren, dan is het goed mogelijk dat we rond dat punt een lokale bodem vinden. Die bodem komt redelijk overeen met de hoogste koers die de NUPL geeft voor een eventuele nieuwe capitulatie.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram
chat
, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....