Bitcoin oplichter moet $572 miljoen betalen, hij is echter spoorloos

De Brit Benjamin Reynolds moet $572 miljoen betalen voor zijn rol in een groot ‘bitcoin piramidespel’. De Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission CFTC) klaagde Reynolds aan. Dat meldt Decrypt.

Het gigantische bedrag is opgedeeld in twee delen: een boete van $429 miljoen en $143 miljoen aan terugbetalingen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Gestolen bitcoin

Reynolds overtuigde ruim 1.000 klanten om bitcoin naar hem te sturen. In totaal haalde hij 22.858 BTC op onder de vlag van zijn bedrijf genaamd Control-Finance. Die bitcoin zijn inmiddels zo’n $1,3 miljard waard. Toch moet de man ‘slechts’ $143 miljoen terugbetalen aan de slachtoffers.

De crimineel overtuigde investeerders van zijn plannen. Hij zou experts in dienst hebben die met het geld aan de handel zouden gaan. En een klassiek piramidespel is niet compleet zonder een optie om er als deelnemer ook aan te verdienen.

Haal je nieuwe klanten binnen? Dan werden je vergoedingen belooft. In de praktijk kwam van al deze plannen (uiteraard) niets terecht.

Geen handel

Volgens de CFTC werd er door Control-Finance helemaal niet gehandeld in naam voor hun klanten. Het bedrijf had geen handelaren of een andere vorm van specialisten in dienst. Ook werden de beloningen aan recruiters niet betaald.

De bitcoin werd puur gebruikt voor eigen gebruik. In oktober 2017 werd het bedrijf opgeheven. Naar verluidt probeerde Reynolds zijn bitcoin te verstoppen middels ‘duizenden blockchain transacties’.

Verdwenen

Waar Reynolds op dit moment uithangt is onbekend, hij heeft zich nog altijd niet gemeld. Met zo’n bedrag boven zijn hoofd is dat ook geen verrassing. De uitspraak van de rechter zorgt er echter wel voor dat Amerika de Amerkaanse bezittingen van Reynolds kan bevriezen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...