Sim-swap slachtoffer klaagt T-Mobile aan voor verlies van $450.000 aan Bitcoin

T-Mobile wordt aangeklaagd door een klant die $450.000 aan bitcoin (BTC) verloor door een wisseltruc met een simkaart. Calvin Cheng verloor 15 BTC door een klassieke truc die criminelen toepassen om toegang te krijgen tot online accounts.

Sim-swappen

Een sim-swap-scam is een vorm van fraude waarbij iemand toegang probeert te krijgen tot accounts van anderen. De criminelen moeten in dit geval met een aantal gegevens vaak iemand van de telefoonprovider overtuigen van hun identiteit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wanneer boeven toegang krijgen tot het mobiele nummer van hun slachtoffers kunnen zij daarmee vervolgens naar verschillende diensten gaan om zich voor te doen als hun slachtoffer.

In de wereld van bitcoin is dit bijvoorbeeld relevant wanneer je een account op een beurs hebt en deze beveiligt met je mobiele nummer. Met een beetje pech kan iemand met wat extra gegevens (naam en adres, bijvoorbeeld) een nieuw wachtwoord krijgen bij een beurs.

De situatie met Cheng lag iets ingewikkelder.

Geld stelen

Cheng werd in mei 2020 slachtoffer van een sim-swap-scam. Hij kwam in contact met een medewerker genaamd Brandon Buchanan op Telegram. Hij is medeoprichter van een investeringsfonds genaamd Iretative Capital.

Cheng was in het verleden een tevreden klant van dit fonds en heeft al meerdere keren zonder problemen een transactie met hen kunnen doen, Via Telegram hadden zij ook regelmatig contact in de vorm van tekstberichten.

Een crimineel verkreeg echter toegang tot de social media accounts van Buchanan via sim-swapping. En je raadt het al: de imitator kon zo op basis van vertrouwen een deal sluiten met Cheng.

Het slachtoffer kreeg een mooie deal voorgeschoteld van iemand die hij altijd kon vertrouwen: Cheng kon zijn bitcoin extra duur verkopen aan een andere klant van het fonds. Hij stuurde vervolgens bitcoin naar een adres.

Dat adres was niet van een klant of van het fonds, maar van de crimineel achter de schermnaam van Buchanan. Meerdere klanten van het fonds werden door de imitator van Buchanan benaderd.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...