‘Oplichters zetten $1,23 miljoen aan Google giftcards om in Bitcoin’

Google heeft een contract met een leverancier in de Filipijnen opgezegd. Reden is dat enkele werknemers ervan verdacht om massaal Google giftcards om te zetten in Bitcoin (BTC). Het zou gaan om een bedrag van 1,23 miljoen dollar (1,04 miljoen euro).

Bitcoin oplichting en Google

Google heeft bevestigd dat activiteiten van een Sykes vestiging in Cebu City zijn uitbesteed aan een ander bedrijf.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Sociale media in het land melden dat (onbekende) medewerkers van het outsourcing firma Sykes schuldig zijn aan deze grootschalige oplichting.

De schade zou ruim 60 miljoen peso bedragen, omgerekend 1,23 miljoen dollar. Ook Sykes heeft bevestigd dat enkele medewerkers ‘hun bedrijfsbeleid hebben overtreden’. Ze gaan er verder niet op in welke wijze de werknemers de regels overtreden hebben.

De Bitcoin industrie is regelmatig opgeschrikt door oplichtingszaken. Onlangs verloor een man 33.000 euro van zijn pensioengeld door een nepadvertentie op Facebook.

Ook in Nederland zijn er genoeg voorbeelden van beleggers die hun Bitcoin of andere cryptovaluta zijn verloren door phishing of andere strafbare praktijken.

Afbeeldingen en nep statements van bekende Nederlanders als Ali B en John de Mol zijn gebruikt om beleggers in een scam te luizen.

Onomkeerbaar

Klik nooit zomaar op een link die er te aantrekkelijk uitziet. Stuur niet zomaar je Bitcoin naar iemand toe die je niet kent of vertrouwt. Zoals bekend zijn bitcoin transacties onomkeerbaar (immutable) en niet terug te draaien.

Regulering zorgt ervoor dat tegenwoordig elke koper en verkoper van Bitcoin zich dient te identificeren.

Bovendien maken overheden gebruik van speciale software om bitcoin adressen te koppelen aan personen. Maar in de praktijk krijgen overheden veel meer meldingen op hun bord dan ze kunnen verwerken.

Onder meer Europol onderzoekt ook transacties waarbij Bitcoin mixing wordt toegepast.

In het Verenigd Koninkrijk heeft de National Cyber Security Center (NCSC) duizenden online scams offline laten halen.

Vorige maand zijn Facebook Nederland en de Autoriteit Financiële Markten een campagne gestart tegen ‘neppe’ advertenties op het sociale media platform.

Ali B sprak zich vorig jaar uit zich via Instagram over deze oplichters. “Denk een beetje helder na”. Hij promoot Bitcoin namelijk helemaal niet.

Als iets te mooi is om waar te zijn, doe het dan niet. Lees in dit artikel na hoe je zelf je Bitcoin kunt opslaan. Stuur nooit je waardevolle Bitcoin naar derde partijen die je niet vertrouwt.

Wil je doorpraten over het nieuws? Kom eens gezellig langs in onze Telegram chat!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...