Bitcoin Ordinals explodeert dankzij BRC-20 tokenstandaard

Bitcoin Ordinals, het protocol dat het mogelijk maakt om tokens te lanceren op de blockchain, zet bijna op dagelijkse basis nieuwe all-time highs neer. Op 2 april werden er in totaal 58.179 inscripties op de bitcoin blockchain gepubliceerd, wat het vorige record van 31.692 van 9 maart uit de boeken veegde.

Wat is er aan de hand?

De gigantische stijging in de publicatie van het aantal Ordinals op de Bitcoin blockchain is volgens analisten het gevolg van de recente creatie van Bitcoin Request for Comment (BRC-20) tokens op het Ordinals-protocol. Dit is een nieuwe tokenstandaard die is ontwikkeld door een pseudonieme analist genaamd Domo begint maart.

Hiermee is het mogelijk om tokens te lanceren op de Bitcoin blockchain die vergelijkbaar zijn met de ERC-20 tokens op Ethereum, die aan de basis stonden van de gigantische hype rondom ICOs in 2017.

Bitcoin Ordinals explodeert dankzij BRC-20 tokenstandaard

De BRC-20 tokenstandaard maakt gebruik van Ordinals inscripties om token-contracten op de blockchain te publiceren, tokens te minten en tokens te versturen. Precies datgene wat je met ERC-20 tokens op Ethereum ook kunt doen.

Het kan dus zomaar zijn dat we de komende periode een hele hoop ICOs op de Bitcoin blockchain zullen zien. Vooral de miners profiteren daarvan, want de transactiekosten kunnen flink toenemen als gevolg van de hoge vraag naar blokruimte die dit veroorzaakt.

'Het draait allemaal om gebruiksvriendelijkheid'

In de eerste weken na de lancering van de BRC-20 tokenstandaard was de interesse in deze nieuwe toepassing nog niet heel hoog. Dat is veranderd nadat een groep ontwikkelaars het een stuk makkelijker maakte om met dit nieuwe protocol te communiceren.

"Er was veel enthousiasme rondom BRC-20 op het moment dat het net lanceerde een maand geleden, maar uiteindelijk nam de hype af. In die afname gingen ontwikkelaars aan het werk om de interactie met BRC-20 makkelijker te maken en we zien nu een all-time high in de interesse. Ik heb het eerder gezegd en ik zeg het nu opnieuw. Gebruiksvriendelijkheid doet ertoe", aldus Leonidas, een influencer die zich focust op Bitcoin Ordinals.

Het is nu dus al een maand mogelijk om BRC-20 tokens te creëeren met de nieuwe tokenstandaard. Sinds dat moment zijn er 1.600 nieuwe tokens ontwikkeld. De meeste populaire BRC-20 tokens van dit moment zijn "pepe", "ordi" en "punk" tokens, die market caps van 2,5 miljoen dollar, 2,1 miljoen dollar en 900.000 dollar vertegenwoordigen.

Die market caps zijn alledrie nog niet mega indrukwekkend, maar het kan zomaar een kwestie van tijd zijn voordat deze tokens kunnen concurreren met de grotere projecten die momenteel op Ethereum leven. Niet iedere bitcoiner zal hier blij mee zijn, maar het laat in ieder geval zien dat er een hoop mogelijk is op Bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....