Goedemorgen Bitcoin: Miners verdienden al bijna 600.000 dollar aan Ordinals

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Reuters: 'Nog minimaal twee renteverhogingen van de Federal Reserve in 2023'

Het jaar 2022 stond onmiskenbaar in het teken van de torenhoge inflatie die wereldwijd opdook en de reactie van centrale banken in de vorm van agressieve renteverhogingen om die inflatie omlaag te drukken.

Als gevolg daarvan doken de koersen van financiële assets over de gehele linie omlaag en ook bitcoin had het extreem lastig met de renteverhogingen. Inmiddels begint de inflatie te dalen en lijkt het erop alsof centrale banken de zaak onder controle krijgen, maar volgens een groep door Reuters ondervraagde economen kan 2023 nog een pittig jaar worden.

Volgens een meerderheid van de door Reuters ondervraagde economen moet de markt zich voorbereiden op nog minimaal twee renteverhogingen in 2023 en kunnen we fluiten naar eventuele renteverlagingen. Dit betekent dat de meerderheid van de private sector nu op dezelfde lijn zit als de centrale bankiers, die al langer roepen dat de rente in 2023 echt niet omlaag kan.

Bitcoin UTXO's richting nieuw record van 84,6 miljoen

Er zijn de laatste tijd flink meer outputs gemaakt op het bitcoin netwerk. Het aantal zogenoemde Unspent Transaction Outputs (UTXO) staat bijna op een recordhoogte.

Als je een transactie doet, dan heb je te maken met intputs (van de verzender) en outputs (van de ontvanger, plus het wisselgeld-adres van de verzender). De som van alle outputs is het aantal bitcoin dat er in totaal is.

Het totale aantal UTXO's stijgt de laatste tijd gestaag. Het bereikt zelfs bijna het hoogste punt ooit. In november 2022 waren dit er 84,6 miljoen. Destijds nam de on-chain activiteit toe, toen mensen rondom het FTX-drama ineens veel geld van beurzen afhaalden.

Daarna daalde het totale aantal UTXO's aanzienlijk. Tot begin dit jaar.

Goedemorgen Bitcoin: UTXO's richting nieuw record van 84,6 miljoen

Bitcoin miners verdienden al bijna 600.000 dollar aan Ordinals

Niet iedereen binnen de Bitcoin-gemeenschap is blij met de komst van Ordinals op de blockchain, maar voor de miners zorgt het wel degelijk voor een appeltje voor de dorst. Ordinals zorgen ervoor dat non-fungible tokens (NFTs) overwaaien van andere blockchains naar Bitcoin. Inmiddels wordt het door Ordinals zo druk op de blockchain, dat deze toepassing regelmatig tot wel 50 procent van de blokruimte inneemt.

Sinds de lancering van het project op 21 januari 2023 zijn er al bijna 74.000 NFTs op de Bitcoin-blockchain gepubliceerd. Hiermee haalden miners in totaal 574.000 dollar aan transactiekosten op, die ze normaal gesproken dus niet hadden ontvangen. Onder de NFTs op Bitcoin bevinden zich onder andere CryptoPunks en Bored Ape Yacht Club afbeeldingen, die van Ethereum afkomstig zijn.