Bitcoin overklast crypto-investering van Warren Buffet in 2023

De Amerikaanse investeringslegende Warren Buffet staat bekend als een ware bitcoin-hater. In het verleden deed hij bijvoorbeeld uitspraken als "bitcoin is rattengif in het kwadraat." Tegen die achtergrond zorgde zijn investeringsfirma Berkshire Hathaway voor een verrassing door in 2021 en 2022 bij elkaar 1,5 miljard dollar te investeren in het Braziliaanse Nubank, een crypto-bank die zelfs bitcoin op de balans heeft.

Bitcoin versus Nubank

Bitcoin is het jaar 2023 fantastisch begonnen met een stijging van ruim 55 procent. Ook Nubank doet het aardig met een plus van 23 procent, maar de bank loopt in die zin wel behoorlijk achter op de prestaties van bitcoin in het nieuwe jaar. Wat dat betreft kunnen we stellen dat bitcoin de crypto-investering van Warren Buffet overklast.

Ondanks dat zal Buffet niet ontevreden zijn met de stijging van 23 procent die Nubank in 2023 doormaakte. Nubank is een zogenaamde neobank in Brazilië die veel doet op het gebied van crypto.

In mei 2022 maakte de bank ook nog eens bekend dat het 1 procent van zijn assets in bitcoin zou investeren. "Deze keuze onderstreept de overtuiging van het bedrijf in de huidige en toekomstige potentie van bitcoin om de financiële wereld op zijn kop te zetten", zo zei de bank destijds.

Ondanks de koersdalingen in 2022 besloot de investeringsfirma van Warren Buffet om de aandelen in Nubank aan te houden. Daarvoor worden zij nu beloond met een stijging van 23 procent, maar het lijkt er tot dusver op dat ze beter direct in bitcoin hadden kunnen investeren. Buffet kennende gaat dat echter nooit gebeuren.

De prestaties van Nubank

Dat neemt niet weg dat de Braziliaanse neobank het op dit moment meer dan goed doet. In 2022 wist de bank zijn omzet met 140 procent te laten groeien ten opzichte van 2021 en groeide het aantal actieve klanten met 38 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Daarmee doet de bank het beter dan Coinbase, dat in 2022 genoegen moest nemen met een daling van de omzet van 57 procent. Op zich is dat ook niet gek, omdat Coinbase zich natuurlijk puur en alleen op bitcoin en crypto focust.

Nubank is een echte bank en doet ook een hoop andere zaken. Sinds het debuut op de beurs van de bank in 2021 is het aandeel met meer dan 50 procent gezakt. Ook wat dat betreft doet bitcoin het vooralsnog beter met een daling van 'slechts' 44 procent sinds dat moment.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....