Bitcoin dominee Pompliano overtuigt comedian Bill Burr: ‘Ik koop bitcoin!’

De razend populaire comedian Bill Burr gaat Bitcoin (BTC) kopen. Dat kondigde hij aan in zijn Bill Bert Podcast, een podcast die hij samen met collega-comedian Bert Kreischer doet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en Bill Burr, gouden combinatie?

Het was Anthony Pompliano, mede-oprichter en partner bij Morgan Creek Digital, die hem uiteindelijk in de ruim uur durende uitzending overtuigde.

Een groot deel van de uitzending leken de twee heren zich te vervelen over deze complexe materie. Ook sprak Burr, die het meeste aan het woord was, de nodige scepsis uit. Maar aan het einde is Burr compleet om: de banken zijn een 'ponzi scheme' en hij gaat Bitcoin kopen als verzekeringspolis voor de toekomst.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'I’m getting Bitcoin, fuck this shit!'[/penci_blockquote]

Bitcoin en inflatie

Hoe heeft Pompliano, met zijn 'Pomp' podcast, de beide miljonairs overtuigd?

Pompliano legde uit dat Bitcoin een geheel ander monetair stelsel kent dan het huidige fiat geldstelsel. Te beginnen met de inflatie. Naar aanleiding van COVID-19 heeft de Federal Reserve en andere centrale banken in de wereld alleen maar meer geld bijgedrukt.

De staatsschuld in de VS is opgelopen naar 25.000 miljard dollar en de Fed heeft voor 6.000 miljard dollar bijgedrukt.

Maar Bitcoin is niet bij te printen. Het wordt zelfs schaarser naarmate de tijd vordert. De huidige inflatiegraad ligt op 1,8% na de afgelopen halvening. Dat gaat uiteindelijk naar een 'nihil' niveau.

De complete voorraad aan BTC is 21 miljoen BTC, waarbij elke BTC gelijk is 100 miljoen satoshi's (sats). Een sat is in sommige landen al meer waard dan een cent van hun lokale munt. In totaal zijn er 2.100.000.000.000.000 sats binnen het Bitcoin ecosysteem.

Werkloosheid

Pompliano voegde eraan toe dat 45 miljoen mensen in de VS hun baan verloren hebben door COVID-19. Contrair daaraan stijgen de aandelenkoersen aan de Dow Jones en de Nasdaq.

Concluderend: de reële economie staat geheel los van de financiële markten. Terwijl, het is de opdracht voor de Fed om banen te creëren en niet de zakken van aandeelhouders te spekken.

'Zo houden ze hun ponzi scheme gaande?', vroeg Burr. Pompliano waagde zich er niet aan om het huidige systeem een piramidespel te noemen, maar hij ontkende het ook niet, noteert Decrypt.

Burr stelde ook de vraag waarom de Fed dan niet met een 'eigen bitcoin' op de proppen komt. Ja, dat is precies waar de overheden mee bezig zijn: een digitale variant ontwikkelen van hetzelfde fiat geld. Maar met een CDBC los je het probleem niet op, aldus Pompliano.

Beleidsprobleem

Het is in zijn ogen geen technologisch probleem, maar een beleidsprobleem.

'Ze nemen gewoon de dollar en maken er een digitale variant van en zijn daar mee in hun nopjes. Maar daar verandert niets mee, want het monetaire beleid blijft hetzelfde'.

Bovendien gaan de commerciële banken in het verweer. Zij zijn hun macht verdampen ten faveure van de centrale banken in de wereld. Ook de Nederlandsche Bank heeft het plan van een bankrekening waarop Nederlanders digitale euro's kunnen storten. Minister Hoekstra van Financiën ondersteunt dat plan.

Depositostelsel

Het verleden heeft aangetoond dat fiat valuta kunnen omvallen. De jaren dertig uit de vorige eeuw en ook 2008 hebben aangetoond dat banken kunnen omvallen.

Waar is dan het vangnet voor de consument? In de VS is er een garantie van 250.000 dollar die een klant terug kan vorderen. In Nederland ligt dat op een garantie van 100.000 euro.

Toen viel het kwartje bij Burr:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]“This is what I don’t get. [...] I’m giving you all of that fucking money and then you’re making all of this fucking money off of me and then if you fuck up your books, [...] you still get a fucking bonus and you’re gonna give me only 250 of my million bucks? How is that fucking legal?”[/penci_blockquote]

Burr stond op en zag het licht:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]“I’m getting Bitcoin, fuck this shit!”[/penci_blockquote]

We spraken Anthony Pompliano in Amsterdam vorig jaar. Hij gaf toen ook zijn visie op Bitcoin (technologie).

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...