Bitcoin prijs beweegt omhoog na Amerikaans inflatiecijfer

De inflatie in de VS voor de maand januari is vastgesteld op 6,4%, waarmee de inflatie weer een beetje is afgekoeld. Het past in de dalende trend. In november 2022 was er nog sprake van 7,1% inflatie, waarna het in december is gedaald naar 6,5%.

Inflatie januari daalt naar 6,4%

Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics heeft zojuist de langverwachte cijfers voor januari bekendgemaakt. Het cijfer van 6,4% os overigens hoger dan verwacht. Economen bij JPMorgan Chase & Co. anticipeerden in januari op een daling tot 6,2%. Maar de economen Morgan Stanley voorspelden echter dat het cijfer op maandbasis een stijging van 0,4% zou laten zien.

De analisten denken dat een cijfer minder dan 6% tot 6,3% waarschijnlijk een positief effect heeft op de markt. Terwijl een cijfer van 6,4% juist een negatief effect sorteert op de markten.

En dat klopt, want de bitcoinprijs dipte even naar $21.569 op de Bitstamp beurs en op moment van schrijven schommelt deze bij $21.650 om plots omhoog te schieten door de $22.000.

bron: Bloomberg, JP Morgan
bron: Bloomberg, JP Morgan

Het cijfer van Bureau of Labor spelen doorgaans een belangrijke rol bij de beleidsmakers van de Federal Reserve bij het bepalen van het volgende cijfer voor renteverhogingen. Na een reeks van acht renteverhogingen verwachten de markten momenteel dat de Fed het aantal nog twee keer gaat verhogen ten opzichte van de huidige doelstelling van 4,5%-4,75%.

Lees meer over:
AmerikainflatieVS

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...