Death Cross en Amerikaanse inflatie hangen als donderwolken boven bitcoin

Bitcoin is de nieuwe week gestart met een koers die met 21.653 dollar net onder de 22.000 dollar hangt. Vooralsnog hebben de bulls extreem veel moeite om hun momentum ten opzichte van de bears te herpakken en ziet het er even niet zo goed uit voor bitcoin. Voor deze week staan er weer een aantal zaken op het programma die de volatiliteit terug kunnen brengen en ons van een interessante koersweek kunnen voorzien.

Amerikaanse inflatie

Wat bijvoorbeeld te denken van de nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers die voor morgen op het programma staan. Het jaar 2022 stond onmiskenbaar in het teken van de torenhoge inflatie die overal ter wereld opdook en de uniforme reactie van centrale banken om de rente te verhogen en die inflatie te bevechten.

De verwachting is dat de consumentenprijsindex morgen binnenkomt op 6,2 procent, terwijl die de afgelopen maand nog op 6,5 procent lag. Voor de kerninflatie (CPI minus voedsel- en energieprijzen) is de verwachting dat deze daalt van 5,7 naar 5,5 procent.

Daarmee liggen beiden getallen nog redelijk ver weg van de doelstelling van 2,0 procent van de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank). Niet voor niets spraken beleidsmakers van de Federal Reserve dan ook de verwachting uit dat de rente in ieder geval nog gedurende 2023 op dit relatief hoge niveau moet blijven.

Het is nog maar de vraag of dat lukt zonder een recessie te veroorzaken, want de markt mocht het de afgelopen 10 jaar doen met een rente van praktisch nul procent. Voor nu lijkt het wachten op het moment dat de eerste grote bedrijven in de problemen raken, omdat ze tegen de huidige rentes niet kunnen herfinancieren.

Slecht nieuws op de weekgrafiek

Bitcoin zit deze maand gevangen tussen twee "kruizen" op de dagelijkse grafiek en de weekgrafiek. Op de dagelijkse grafiek werd een Golden Cross geprint, terwijl er op de wekelijkse grafiek voor het eerst in de geschiedenis van bitcoin sprake is van een Death Cross.

Waar een Golden Cross meestal betekent dat een financiële asset gigantische koersstijgingen te wachten staat, geldt voor een Death Cross het tegenovergestelde verhaal. Het is nu vooral afwachten welk kruis het zwaarste weegt voor bitcoin, maar het slechte nieuws is dat hogere tijdframes meestal de boventoon voeren.

"Waar de meeste bitcoin-investeerders opmerken dat een bodem grofweg 400 dagen na de piek van een bullmarkt plaatsvindt, suggereert de weekgrafiek dat het ditmaal weleens anders kan zijn," zo schrijft Caleb Franzen van Cubic Analytics.

Het is volgens sommige analisten dus heel goed mogelijk dat we als gevolg van de Death Cross nieuwe bodems krijgen voor bitcoin. Aan de andere kant is het slechts technische analyse en zijn er meer factoren die een rol spelen in het vormen van de bitcoin koers. Het nadeel voor de koers is dat die op dit moment ook niet in het voordeel van bitcoin spreken.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....