Bitcoin prijs naar $38.275 door optimisme op aandelenmarkt

Bitcoin heeft deze vrijdagochtend de 38.275 dollar aangetikt op de Bitstamp grafiek.

De prijs in euro's:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Wat optimisme dus op de bitcoin markt, wat zien technisch analisten op de grafieken?

De Duitse macro analist Holger Zschaepitz spreek over 'gekke markten'. Het aandeel van techconcern Amazon schoot nabeurs flink de lucht in na het presenteren van prima kwartaalresultaten. De diverse lockdowns hebben de firma geen windeieren gelegd. Mensen bestellen meer pakketjes en consumeren meer media thuis.

Gezien de relatief hoge correlatie met de bitcoin markt, kan dit optimisme op de aandelenmarkten ook overslaan op bitcoin, ziet ook de Nederlandse handelaar en analist Michaël van de Poppe.

Een ander element is dat de Europese Centrale Bank minder agressief de rentes kan laten oplopen dan bijvoorbeeld Amerika.

Een te agressief beleid kan leiden tot uitverkoop van bijvoorbeeld Italiaanse en Griekse staatsobligaties, een systeemrisico want dat raakt direct de pensioenen van miljoenen Europeanen.

Ook ligt dan een economische recessie op de loer. Schulden lopen op en overheden en bedrijven moet massaal bezuinigen met miljoenen verloren banen tot gevolg.

Kortom, de ECB kan de rentekraan niet te ferm opendraaien om tegen inflatie te vechten. Koorddansen dus.

In het Verenigd Koninkrijk kiezen ze er wel voor om - net zoals in Amerika - iets steviger de rente op te laten lopen. Een agressiever beleid dan in Europa dus.

Bitcoin geldt binnen dit monetaire geweld als een slot op de deur, een verzekeringspolis voor de lange termijn. De koers reageert doorgaans eerder dan de aandelenmarkten en prijst daarom toekomstige verliezen eerder in.

Feit is dat de koers sinds de all-time high flink is gecorrigeerd. Een flinke min van 45% sinds 10 november 2021. Een hard gelag voor beleggers die op de top instapten.

Wat zeggen analisten op de korte termijn?

CryptoKaleo ziet vooral de nodige weerstand rond de $38.000 zone. Hij trekt een weerstandslijn op de 4-uursgrafiek.

Ook Rekt Capital ziet in $38.650 een belangrijke weerstand voordat de $40.000 aangevallen kan worden.

'Overkocht'

On-chain is er reden voor optimisme omdat de gerealiseerde prijs relatief laag ligt.

PlanB kwam met een berekening van ~$24.000 per bitcoin, iets wat analist TXMC ook ziet.

De rekensom is recht toe recht aan. De realized cap (totale gerealiseerde waarde) is een optelsom van alle laatst bekende waarden van alle beetjes bitcoin.

Deel je die uitkomt op het aantal gedolven bitcoins, dan rolt daar een gerealiseerde prijs uit.

Die prijs ligt rond de $24.000, ruim $14.000 lager dan de marktprijs.

Dat de gerealiseerde prijs laag ligt is een signaal van bodemvorming. De laatste keer dat deze hoger lag dan de actuele marktprijs was in maart 2020. Dus alleen in een worst case scenario duikt de marktprijs eronder.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...