Bitcoin, een 21e eeuwse reddingsboei in een verrot financieel stelsel

Blog – De bitcoin prijs blijft doorbeuken en dat is zeker goed nieuws voor de bitcoin bezitter.

De cryptomunt heeft zondagochtend een nieuw record van $34.800 bereikt op de Bitstamp grafiek. Een absolute groei van $5.000 in nog geen 24 uur is zelfs voor bitcoin lang geleden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Prijs

BTC zet zijn opmars in 2021 dus onverminderd door, en deze continue stijging is in een eerder artikel al uitgebreid verklaard. Na enige tijd onder de $30.000 grens te hebben gehangen, is deze op 2 januari gebroken.

Daarna zette de munt in korte tijd koers naar $34.000 en hoger. Wanneer stopt deze parabolische groei?

De actuele prijs voor één Bitcoin (BTC) is op dit moment 36,236.21USD. Dat is 1.43% dan 24 uur geleden.

Record op twaalfde verjaardag

Een mooi cadeau, want bitcoin viert vandaag haar twaalfde verjaardag! Op 3 januari 2009 minede Satoshi Nakamoto namelijk het eerste block op de bitcoin blockchain.

De uitvinder van BTC gaf dat eerste block een geheime boodschap mee:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks’.[/penci_blockquote]

Bitcoin, een 21e eeuwse reddingsboei in een verrot financieel stelsel

Een verwijzing naar de economische en financiële crisis uit 2008 en de rol van banken en overheden daarin. Voor de duidelijkheid: Satoshi Nakamoto was daar géén fan van en dat geldt voor de meeste bitcoiners nog steeds.

De coronacrisis heeft eens te meer duidelijk gemaakt dat de gereedschapskist van centrale banken zéér beperkt is. Dat bedrijven en burgers weinig middelen hebben om hun koopkracht te redden in tijden van ongebreidelde gelddrukkerij.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Gelukkig is er bitcoin, zeggen we dan tegen elkaar’. [/penci_blockquote]

Want twaalf jaar na die diepe crisis, ligt de wereld er niet perse florissanter bij. De scherven uit die tijd zijn nog niet opgeraapt.

Iedereen kan oneindig veel schulden aangaan, of het nu voor een nieuwe zaak, huis, boot of auto is. En toen kwam corona. Tien maanden na dato is dit probleem nog niet opgelost en stevent de wereldeconomie op een ongekende crisis af.

Corona heeft nogmaals duidelijk gemaakt dat niet alleen de toolkit, maar dat ook de politieke leiders het simpelweg aan slagkracht en visie ontbreekt.

Ze hebben ook niet de kennis en kunde om te onderkennen dat het fundament van het monetaire stelsel al tijden in de fik staat. Want het zijn diezelfde overheden en centrale banken die herhaaldelijk kiezen voor dezelfde lapmiddelen: het opstapelen van overheidsschulden.

In dat smeulende geweld, draait bitcoin gewoon door. Niet alleen qua prijs maar ook qua technologie en community. Geld draait om vertrouwen en steeds meer mensen krijgen vertrouwen in de monetaire eigenschappen van deze 21e uitvinding.

Een nieuw systeem please dear sirs

En ja, de prijs helpt de adoptie zeker een handje. Het is dan ook de manier om bij precoiners interesse te wekken voor deze nieuwe vorm van geld. Een nieuwe vorm van sparen zonder bank met een glimmend kantoor op de Zuidas.

Dat de ABN AMRO zijn vlaggenschip, het kroonjuweel van de Zuidas, in de etalage zet, is tekenend. Banken zijn gedoemd om kleiner te opereren, hun rol is steeds meer uitgespeeld. Ook omdat ze keer op keer bewijzen niet het belang van de klant boven hun eigen belang of het belang van de aandeelhouder te willen stellen.

Dat Klaas Knot van de Nederlandsche Bank weer nietszeggende interviews aflevert aan de Nederlandse massamedia en dat zijn club, met steun van zijn vrind Wopke Hoekstra (CDA), een opkomende sector de nek heeft proberen om te draaien is een gotspe en een schandaal. Nergens is het regime strenger dan hier, elke intelligente beleidsoplossing ontbreekt.

Bitcoin staat lijnrecht tegenover elke centrale bank, die er als scharnierpunt bij gebaat is om een heers en verdeel spel te spelen over de rug van de armen, ten behoeve van de rijken.

En het is terecht dat daar binnen de bitcoin community schande en ook woede over bestaat, want kennisland Nederland was toch het land van de hippe start-ups? Waarom jaag je ze dan weg, Wopke?

Gelukkig kan een club als Bittr wél een doorstart maken, in Zwitserland. Blijkbaar is ons kennisland niet zo ver ontwikkeld dat men opbloeiende talenten zo kan prikkelen om hier te blijven en een bestaan op te bouwen en voor leuke banen te zorgen.

Bitcoin discrimineert niet. Bitcoin doet niet aan privileges. Bitcoin bestaat. Iedereen kan satoshi’s kopen, kleine eenheden bitcoin en heeft daarmee toegang tot dit netwerk van de toekomst. Niet alleen financieel, maar ook psychologisch.

New York

Een feitje: de welvaart is binnen bitcoin meer gedistribueerd dan in de wereld daarbuiten, ondanks de komst van de grote partijen. En dat zegt wat over hoe we nu onze welvaart verdeeld hebben. New York is de rijkste stad ter wereld.

Wall Street heeft de hoogste dichtheid aan welgestelden ter wereld. Maar een half uur rijden in Flushing, Queens, zijn tienduizenden huishoudens afhankelijk van de voedselbank. Daklozen sterven op straat van de honger.

De wereld, en dan met name de jonge generaties die keihard geraakt zijn door de huidige, financiële status quo, snakt naar nieuwe systemen van vertrouwen, van het uitwisselen van waarde en bitcoin kan daarin als bouwsteen niet ontbreken.

Het is niet dé oplossing voor alles, maar wél een bouwsteen die nodig is voor een nieuw stelsel waarin de welvaart meer verdeeld is dan nu het geval is. Rijke bitcoiners in een citadel hebben er niets aan als hun bakker of slager om de hoek in armoede leeft.

Dus in tijden van prijs euforie is het belangrijk om grondbeginselen van Satoshi niet verkwanselen en kritisch te blijven wat er met bitcoin gebeurt in steeds meer andere handen.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsprijsrecord

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...