Bitcoin prijs tikt $28.000 weer aan, ondanks problemen Binance

De bitcoin koers donderde naar beneden nadat bekend werd dat de Amerikaanse autoriteiten zowel Binance als zijn CEO Changpeng Zhao aanklaagden. Uiteindelijk kwam de koers daardoor zelfs onder de 27.000 dollar terecht, maar we zijn nu een paar dagen verder en bitcoin staat weer fier boven de 28.000 dollar. Het duurde overigens ook niet lang voordat Changpeng Zhao op de aantijgingen reageerde en aangaf op welke punten hij van mening verschilt met de CFTC.

Er gebeurt veel

We zitten op dit moment sowieso in een fase waarin de markt enorm veel macro-economisch en geopolitiek nieuws te verwerken krijgt. Dat maakt het lastig om de bitcoin koers op de korte termijn te voorspellen.

Het herstel van bitcoin na de terugval als gevolg van de aanval op Binance en Changpeng Zhao kan bijvoorbeeld liggen in de succesvolle verkoop van de assets van Silicon Valley Bank aan First Citizens. Silicon Valley Bank was een populaire bank voor crypto-bedrijven.

Verder schoten de olieprijzen deze week met 5 procent omhoog als gevolg van een klein geopolitiek drama. De Russische president Vladimir Poetin maakte namelijk bekend dat Rusland van plan is om tactische nucleaire wapens in buurland Wit-Rusland te plaatsen.

Hiermee wil Poetin landen die Oekraïne op dit moment steunen intimideren. Over het algemeen zijn dat geen beslissingen waar risico-assets goed op varen, maar bitcoin lijkt hier op dit moment weinig tot geen last van te ondervinden.

Geen paniek op de futuresmarkt

Het nieuws over de problemen bij Binance had verrassend genoeg weinig tot geen impact op de futuresmarkt. Een gezonde futuresmarkt handelt met een premium van 5 tot 10 procent, wat betekent dat handelaren een kleine premium betalen om in de toekomst bitcoin te kopen. Zo kunnen ze de prijzen van vandaag vastleggen voor de toekomst.

Dat de futuresmarkt geen last heeft van de aanval op Binance is verrassend, omdat het beursplatform verantwoordelijk is voor 33 procent van de open interesse van 11,2 miljard die momenteel openstaat.

Bitcoin koers tikt $28.000 weer aan, ondanks problemen Binance

Contracten met een sluitdatum van twee maanden handelen momenteel met een premium van 3,5 procent, wat iets lager is dan de neutrale zone van 5 tot 10 procent. Als er daadwerkelijk paniek was geweest, dan was deze premium wel naar nul gevallen of zelfs in de negatieve zone terechtgekomen.

De markt lijkt niet geschrokken van alle gebeurtenissen en is weer rustig opgeklommen tot de koers van 28.000 dollar. Kan bitcoin erin slagen om de maand maart boven de psychologische grens van 30.000 dollar te sluiten? Dat gaan we de komende dagen zien.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....