Bitcoin prijs tikt $45.501 aan, $305 miljoen aan futures geliquideerd

De bitcoin prijs heeft de afgelopen 24 uur de $45.501 aangetikt op de Bitstamp grafiek. De beweging deed enkele honderden miljoenen dollars aan futures in rook opgaan.

De prijs in euro's:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

De angstlevels van de afgelopen maanden lijkt de markt te hebben afgeschud.

De Crypto Fear & Greed Index staat op '48' en dat is neutraal gebied. Het herstel is in de onderstaande grafiek goed zichtbaar. Minder angst betekent dat beleggers eerder geneigd zijn om (weer) wat in te leggen.

Bitcoin prijs tikt $45.501 aan, $305 miljoen aan futures geliquideerd
Crypto Fear & Greed Index van de afgelopen 12 maanden

Wat helpt, is dat er wat positief door de markt sijpelt. De Cash App, een miljardenbedrijf van Jack Dorsey, plugt in op het lightning netwerk. Een opsteker voor dit snel groeiende (+219% in capaciteit de afgelopen jaar) netwerk voor supersnelle betalingen.

Dat fondsmanager Valkyrie een bitcoin miningfonds op de Nasdaq mag noteren, een mandje van beursgenoteerde bitcoinmining bedrijven, betekent weer een nieuw loket om indirect exposure te hebben aan bitcoin.

Op de korte termijn is het spannend of de koers nogmaals de $40.000 gaat testen. Daar wijst onder meer CryptoKaleo op.

Een deel van de markt denkt nog steeds dat de koers alsnog verder dipt, want ze gaan een short contract aan.

Uit data van Coinglass dat er de afgelopen 24 uur ruim 305 miljoen dollar aan futures in rook zijn opgegaan. Dit cijfer heeft betrekking op de complete cryptomarkt, maar 127 miljoen dollar heeft betrekking op bitcoin.

Op een beurs zoals FTX is 80% van de liquidaties een short, een termijncontract waarmee gegokt wordt op een lagere koers in de toekomst.

Gaat de koers de andere kant op (in dit geval omhoog), dan spreekt FTX de marge aan op het account van de handelaar (liquidatie).

Korte termijn handel of niet, zodra we uitzoomen kunnen we vasthouden aan dit feitje: bitcoin koerst al 201 dagen boven de $30.000, een bescheiden mijlpaal.

Bitcoin Reserve Risk

Hoe staat het er on-chain voor? De Bitcoin Reserve Risk van Glassnode is een manier om lange termijn handelsgedrag te meten.

Deze macro oscillator meet de verhouding tussen de huidige prijs (trigger om te verkopen) en de overtuiging om niet te verkopen (wat kost het om niet te verkopen?).

Een lage waarde van de R-Risk is kenmerkend voor mid-bear tot mid-bull cycli.

Vanuit een risk reward perspectief: zodra deze indicator in de groene zone verkeert is dat een indicator voor een goed instapmoment.

We zien dat de indicator nu een 'bounce' geeft door het recente prijsherstel. Volgens analist Jan Wuestenfeld zijn er nog diverse scenario's mogelijk de komende tijd. Even afwachten dus welke richting deze indicator opgaat.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...