Bitcoin prijs van $22.000 maakt het interessant tegenover goud

Bitcoin prijs van $22.000 maakt het interessant tegenover goud

De bitcoin koers is vanaf het begin van 2022 al 56 procent verloren, maar die correctie is niet sterk genoeg geweest om bitcoin uit de top 20 van de grootste financiële assets ter wereld te stoten. Op het moment van schrijven staat bitcoin met een market cap van 422 miljard dollar op plek 15 achter chipfabrikant TSMC.

Market cap bitcoin versus goud

Met die market cap van 422 miljard dollar is bitcoin nog altijd ruim 25 maal kleiner dan de goudmarkt die op dit moment 11,2 biljoen dollar waard is. Betekent dat verschil dat de notie van bitcoin als het 'digitale goud' een verkeerde was? Om die vraag te beantwoorden moeten we de prestaties van bitcoin naast die van goud leggen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Van juli 2017 tot juli 2022 heeft goud het in ieder geval minder gedaan dan iedere andere assetklasse. In augustus 2020 wist goud even boven de 2.000 dollar uit te breken, maar inmiddels handelt het daar al niet meer op. Goud groeide in deze periode 36,9 procent, terwijl de Amerikaanse geldhoeveelheid met 48,5 procent toenam.

Je zou kunnen beargumenteren dat goud er niet in geslaagd is om zijn koopkracht te behouden, maar daarvoor is de tijdsperiode van vijf jaar net iets te kort. Om een eerlijk oordeel te geven, moeten we kijken hoe het edelmetaal presteert in de wereldwijde crisis die zich momenteel ontwikkelt. Bitcoin heeft in de periode van juli 2017 tot juli 2022 in ieder geval een koerswinst van 840 procent geboekt.

Goud ETF versus bitcoin investeringsproducten

Volgens CryptoCompare hebben de bitcoin-beleggingsproducten op dit moment een totaal van 15,9 miljard dollar aan assets in beheer. Ongeveer 4 procent van de huidige market cap van bitcoin. Ter vergelijking, het aantal door goud gedekte ETF producten stond in juni op 221,7 miljard dollar.

Als we het non-financiële gebruik van goud wegdenken, ongeveer 50 procent van de market cap, dan blijft er een market cap van 5,6 biljoen dollar over. Wat betekent dat de beursgenoteerde beleggingsproducten voor goud ook rond de 4 procent van de market cap in beslag nemen.

Lees meer over:
Bitcoin goud bitcoin koers

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties