Bitcoin-productie Marathon Digital daalt 9 procent door extreem weer

Marathon Digital, een beursgenoteerde bitcoin miner die gevestigd is in het Amerikaanse Texas, wist in augustus plotseling 9 procent minder bitcoin te minen dan in juli. “De daling in de bitcoin-productie ten opzichte van juli is het gevolg van de recordtemperaturen die we momenteel in Texas zien”, aldus Marathon Digital.

Bitcoin-productie Marathon Digital daalt 9 procent door extreem weer

Dat lijkt op het eerste gezicht wellicht geen interessant nieuws, maar hier bewijst bitcoin mining zich wederom als een belangrijke pion in het Texaanse energienet.

Waarom is dit belangrijk voor bitcoin?

Dit is belangrijk voor bitcoin, omdat we hiermee wederom een voorbeeld zien van hoe bitcoin mining energienetten kan ondersteunen. Op het moment dat er weinig vraag naar energie is in Texas (als er sprake is van normale temperaturen) kunnen miners als Marathon Digital de machines op volle toeren laten draaien.

Zodra de temperatuur naar extreme hoogten stijgt en mensen hun airconditioners in grote getale aanzetten, sluiten partijen als Marathon Digital hun miners af om het energienet te ontlasten.

In principe zou het Texaanse energienet ook zonder bitcoin miners kunnen, maar dan zou het heel duur zijn om het hele jaar energie op te wekken waar op bepaalde momenten geen vraag naar is.

Marathon Digital zorgt er als bitcoin miner voor dat Texas het hele jaar kan verdienen op de energie die het opwekt en als de energie echt nodig is voor de samenleving, dan sluit Marathon Digital zijn miners af; zoals we in augustus zagen tijdens de recordtemperaturen.

De bitcoin van Marathon Digital

Marathon Digital wist in augustus alsnog 1.072 bitcoin te minen, waarmee de productie ten opzichte van augustus 2022 met ruim 500 procent is gestegen. Ondanks die positieve score moest het ten opzichte van de maand juli wel een daling van de productie van 9 procent in de boeken opnemen.

Dat Marathon Digital een grote speler is op het gebied van bitcoin mining blijkt wel uit de gigantische voorraad die het bedrijf bezit. Het is nog geen MicroStrategy, dat inmiddels meer dan 150.000 bitcoin bezit, maar met 13.286 bitcoin doet Marathon Digital het ook alleraardigst.

Om de operaties draaiende te houden moest Marathon Digital in augustus wel 750 bitcoin verkopen, wat uiteindelijk een totale som van 19,3 miljoen dollar opbracht voor de Amerikaanse miner.

De komende maanden verwacht Marathon Digital dat het nog meer bitcoin moet verkopen om de “maandelijkse operaties en andere uitgaven te dekken.” Hiermee lijken ze geleerd te hebben van de fout die veel miners in 2021 maakten, door vrijwel alles op krediet te doen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....