Bitcoin rekenkracht op nieuw hoogtepunt, miners hebben het echter financieel moeilijk

De omzet per terahash voor bitcoin nadert historisch lage niveaus nu de zogenaamde rekenkracht van het netwerk verder stijgt. Uit data blijkt dat de hashrate van het netwerk even de 414 extrahash per seconden heeft overschreden. Dat is op zichzelf een bullish gegeven, alleen zien miningbedrijven wel hun winstmarges verder slinken.

Een miner verdient door het vinden van het block nu omgerekend circa 162.500 dollar exclusief transactiefees, De omzet per terahash een metric om deze verdiende dollars om te rekenen in TH/s per dag. Daaruit blijkt dat deze is gedaald naar niveaus die niet meer zijn gezien sinds de ineenstorting van FTX in november 2022.

De afgelopen week bereikte het de hashrate van het netwerk op 18 augustus meer dan 414 exahashes per seconde (EH/s), wat een nieuw hoogtepunt betekent.

Het hoogtepunt heeft gezorgd voor een stijging van 54% van de hashrate sinds het begin van 2023 en een stijging van 80% in de afgelopen 12 maanden, volgens dataverzamelaar Blockchain.com.

Bitcoin rekenkracht op nieuw hoogtepunt, miners hebben het echter financieel moeilijk
rekenkracht/hashrate van het bitcoinnetwerk, bron: Blockchain.com

Naarmate de hashrate stijgt, is dat op fundamenteel gunstig omdat de beveiliging van het netwerk flink is toegenomen. Het kost simpelweg veel meer computerkracht en veel meer dollars om invloed uit te oefenen op het netwerk. Maar de andere kant van de medaille is dat de concurrentie tussen miners toeneemt en dat de gemiddelde omzet sterk is gedaald naar niveaus die vergelijkbaar zijn met de marktbodem van november 2022, toen de koers op $16.500 stond.

Volgens HashPriceIndex bedraagt de omzet slechts $0,060 per terahash per seconde per dag, ongeveer de helft van wat het was begin mei, toen de Bitcoin Ordinals hype zorgde voor een grote vraag naar blokruimte.

Volgens marktanalist Dylan LeClair zijn de klappen nog op te vangen met efficiëntere nieuwe apparatuur, waardoor de energiekosten zijn te drukken. Maar daarvoor zijn ook weer nieuwe investeringen nodig. Oplossing is dat de prijs simpelweg moet stijgen om miners wat lucht te geven en ze winstgevend te houden.

Een andere manier is om geld uit de markt te halen. Het zijn dan ook beursgenoteerde miningbedrijven die nieuwe aandelen uitgeven om vers geld op te halen op de markt.

Op 24 augustus meldt persbureau Bloomberg dat de 12 belangrijkste openbaar verhandelde mijnbouwbedrijven ongeveer $440 miljoen hebben opgehaald via aandelenuitgaven in het tweede kwartaal. Dat brengt echter ook weer gevaren met zich mee, want bestaande aandeelhouders zien de waarde van hun aandeel in snel tempo verwateren door nieuwe aandelenuitgiftes.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...