Bitcoin streamen tijdens luisteren podcasts? Breez komt met nieuwe functies

Bitcoin (BTC) is als digitaal geld geschikt voor tal van toepassingen. Ook in de wereld van podcasts en online media kan BTC een rol spelen.

De app van Breez gaf gisteren een boost aan het idee van Podcasting 2.0. Het bedrijf heeft namelijk een functie geïntegreerd waarmee je als gebruiker direct de content creator kunt steunen met microbetalingen. Uiteraard met Bitcoin en via het Lightning Netwerk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin doneren

De Breez app ontpopt zich tot iets dat veel meer is dan 'slechts' een wallet. Initieel kon je via de applicatie bitcoin versturen via het Lightning Netwerk naar anderen. Deze schaalbaarheidsoplossing maakt het mogelijk om supersnel en goedkoop satoshi's te versturen.

De mogelijkheden van de app gaan echter veel verder dan het doen van normale betalingen. Je kunt hiermee ook oplossingen inbouwen die zijn gebaseerd op het idee van 'moneystreaming'. Podcasting 2.0 bestaat al langer: de Sphinx Chat is hier ook al enkele maanden mee bezig.

Nu komt Breez dus met de ingebouwde optie: als jij sats in jouw wallet hebt, kun je die nu inzetten om hosts van podcasts te steunen.

Open source standaard

Sinds gisteren kun je het ook via de app van Breez doen. Hoe werkt het? Podcastmakers kunnen in de RSS van hun podcast een waarde (keysend) achterlaten waardoor er luisteraars kunnen weten waar satoshi's naartoe mogen.

Vervolgens gebruikt Breez de podcastindex om een lijst aan te bieden van podcasts waarbij je tijdens het luisteren automatisch donaties doet.

Bij onze Hup Bitcoin is dat ook het geval. Als jij dus via de Breez app naar de aflevering met PlanB luistert, kun je instellen hoeveel jij hiervoor over hebt: 50 satoshi's per minuut? Of meer? Of misschien een eenmalige 'boost' van een aantal duizend sats? In de app ziet dit er als volgt uit:

Bitcoin streamen tijdens luisteren podcasts? Breez komt met nieuwe functies

Na het luisteren kun je in de Lightning app zien hoeveel jij hebt gedoneerd voor het luisteren van de podcast, zoals het derde screenshot aanduidt (137 sats).

Conclusie: je kunt via de open source podcast-standaard en met behulp van open source geld (Bitcoin via Lighnting) nu zónder tussenpartij zoals Spotify direct betalen voor wat jij luistert. Zo betaal je niet voor premium accounts waar een derde partij veel geld bij (af)pakt, maar betaal je evenredig voor de hoeveelheid content die jij luistert en met het bedrag dat jij schappelijk vindt.

Voor iOS is de Breez app te downloaden via Testlflight. De app is ook te downloaden voor Android gebruikers, maar hier schijnt deze feature nog niet te zijn doorgevoerd.

Bitcoin als crowdwall

Onlangs deelde ontwikkelaar John Carvalho nóg een manier om Lightning te gebruiken rondom podcasts. Hij kwam met het idee van een crowdwall. Het is als het ware een fundraiser of kickstarter waarbij je als luisteraar geld inlegt voordat de podcast beschikbaar is. Is het doel bereikt? Dan kun je met z'n allen beginnen met luisteren.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
hup bitcoinlightning