Nieuw soort NFT’s op bitcoin zorgen voor controverse

NFT's zijn niets nieuws. En bitcoin is ook niets nieuws. De combinatie van de twee heeft al voor menig controverse gezorgd. Zo ook nu weer.

NFT's op bitcoin

Met Taproot en Ordinals kunnen mensen nu hele jpeg's in de blockchain krijgen. Het zorgt direct weer voor twee kampen: voor- en tegenstanders.

Het is sinds een poosje mogelijk om NFT's volledig in de blockchain te krijgen, zo lang ze maar niet meer dan 4 MB aan data bevatten. Je kunt daardoor zelfs de whitepaper op de blockchain publiceren, of korte video's.

Doorgaans konden dit soort dingen alleen op eenzelfde manier met ethereum, maar nu wordt er ook bovenop bitcoin gebouwd met dit soort toepassingen. Het werkt anders dan een OP_RETURN of een bericht die miners in een block achterlaten. Het gaat echt om data ín de blockchain op nodes en niet slechts een hash ervan.

Overigens: colored coins zijn niets nieuws. Zelfs Satoshi itself had het er al over.

Databomen

De huidige manier van Ordinals is om data op te slaan in het deel van de transactie dat bedoeld is om seggregated witness-informatie in op te slaan. Dit is bekend van SegWit.

Het hoeft niet per se op iedere node te worden opgeslagen, omdat het ook met pruning werkt en het staat niet in de UTXO-set (of: transactiegeschiedenis).

In wezen krijgt een on-chain satoshi (sat) een serienummer waardoor ze van elkaar te onderscheiden zijn. Dit kan door Taproot, een soft fork die in 2021 werd geactiveerd. Hiermee kun je met MERKLE-trees veel meer data op een gecomprimeerde manier kwijt dan voorheen kon. Je kunt dingen bovenop de blockchain programmeren, waaronder nieuw type multi-sigs.

Het idee was echter nooit om er NFT's mee te kunnen uitgeven. Nu gebeurt dat dus wel. Het betreft een zeer lange reeks cijfers en letters, die je met speciale software nodig weer kunt decoderen tot de input.

Nieuw soort NFT's op bitcoin zorgen voor controverse

Welles nietes

Het heeft een aantal implicaties: door deze grote transacties (qua aantal bytes), zorgt dit voor meer vraag naar de blockruimte. Die blijft onveranderd en dus zullen on-chain transacties duurder kunnen worden. Tegelijkertijd komt er dus ook meer niet-transactie-informatie op (niet-pruned) nodes te staan.

Dit zorgt dan weer voor een controverse: wat moeten we ervan vinden? Het enige juiste antwoord lijkt: het past netjes binnen de spelregels van bitcoin. Iedereen kan bitcoin gebruiken hoe hij of zij het wil. Als je netjes voor deze blockspace betaalt en miners accepteren dat, dan zij dat zo.

Men grapt dat deze onbedoelde feature nu het subsidie-probleem oplost, omdat het in theorie veel meer vraag naar on-chain ruimte kan veroorzaken.

Maar... Het idee van Ordinals is nog erg nieuw, het project klein en een marktplaats voor de plaatjes bestaat er nog niet. Dit zal de komende tijd ongetwijfeld nog meer stof doen opwaaien.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsSegWit

4 comments

      1. Ja, ik zag het. Ben benieuwd wat het voor impact heeft op de mempool. Daarnaast zijn er voor- en tegenstanders. Hoe kijken jullie er tegenaan?

      2. De markt gaat vanzelf uitwijzen of er op de lange termijn ook veel vraag is naar dit soort NFT’s. Ik heb er niets mee, maar ik kan mij voorstellen dat miners blij zijn met de extra concurrentie om je transacties in een block te krijgen.