Bitcoin transacties spotgoedkoop door rust op het netwerk

De transactiekosten voor een on-chain bitcoin transactie is momenteel historisch laag. Sinds mei 2021 is er een verandering gekomen in de dynamiek in de ‘fee-markt’.

Goedkope bitcoinbetalingen

De bitcoin blockruimte is schaars met slechts 1 MB per ~10 minuten. Daardoor is er constant een biedingswedstrijd gaande tussen alle bitcoiners die de blockchain wil gebruiken. Hoe meer concurrentie er is, hoe hoger de transactiekosten oplopen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De laatste maanden valt dit echter wel mee. Analysebedrijf CryptoQuant laat zien dat de fees al lange tijd rond hetzelfde niveau schommelen.

Bitcoin transacties spotgoedkoop door rust op het netwerk

In de laatste jaren is duidelijk te zien dat de transactiekosten stijgen als het sentiment in de markt positief wordt en er een bullmarkt gaande is. Het lijkt een indicator te zijn dat de retailmarkt bitcoin gebruikt.

Verandering in de markt

Maar… sinds mei 2021 is dat wel anders. De transactiekosten zijn extreem laag. Dit heeft te maken met een aantal redenen:

  1. Blockchain.com, een van de wallets die de meeste transacties faciliteert, heeft begin 2021 SegWit geïntegreerd. Daardoor zijn betalingen vanuit deze wallets (optioneel) kleiner qua aantal bytes en dus goedkoper om te doen. Momenteel ligt de adoptie van SegWit rond de 85%, een jaar geleden was dit nog iets meer dan 50%.
  2. Het Lightning Netwerk als schaalbaarheidsoplossing wordt populairder, ook onder beurzen. Onder andere Kraken heeft deze secundaire laag geïmplementeerd. Ondanks dat het – in het geval van Kraken – om slechts duizenden betalingen gaat, kan dit blockruimte besparen. Helemaal nu ook OKx, Bitfinex, OKcoin en andere exchanges deze tweede laag aanbieden. Naar schatting zijn beurzen goed voor 40% van het aantal on-chain transacties.
  3. De hype vanuit de retail markt lijkt te zijn afgenomen. Met een dalende prijs, zijn er minder particuliere beleggers die de blockchain willen gebruiken. Dit resulteert in minder on-chain concurrentie.

Taproot

Ook ontwikkelingen zoals Taproot kunnen (in de toekomst) transacties nog kleiner (en efficiënter) maken. De adoptie van deze recente soft fork is echter erg laag. Op transactionfee.info is dit terug te zien. Slechts 0,6% van de spending-transacties gebruiken P2TR-adressen.

Bitcoin transacties spotgoedkoop door rust op het netwerk

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!