Bitcoin transacties dalen met 30% in 6 maanden te midden van ‘gebrek aan interesse’ in BTC-prijs

455 totale weergaven
Is Bitcoin op weg naar een nieuwe Q4-rally? |

De bitcoin prijs zit behoorlijk vast, ook wel door analisten ‘chopsolidation’ genoemd. Sommigen anticiperen op een BTC-prijsuitbraak uit een steeds “onstabieler” bereik. De activiteit op het bitcoin netwerk heeft het laagste niveau in drie jaar bereikt. Dit terwijl de cryptomarkten “desinteresse” vertonen. In een van zijn Quicktake-blogposts op 4 september waarschuwen analisten van analyseplatform CryptoQuant voor een zwakke bitcoin prijs.

Aantal Bitcoin-transacties daalt met bijna 400.000 per dag

Uit nieuwe data blijkt dat het aantal bitcoin transacties lijdt onder maanden van zijwaartse BTC-prijsbewegingen.

Op de piek in maart, rond de tijd dat bitcoin ruim 73.000 dollar waard was, waren er dagelijks bijna 1,2 miljoen actieve adressen. Nu is dat aantal slechts 838.000 met een recent dieptepunt eind augustus van slechts 744.000. Volgens CryptoQuant is dit het laagste aantal actieve dagelijkse adressen sinds 2021.

“Het totale aantal actieve adressen op het bitcoin netwerk bereikte nieuwe dieptepunten in 2024. Dat is hetzelfde niveau als drie jaar geleden, toen de BTC-prijs rond de $45.000 stond,” zo schrijft analist Gaah. “Een daling van het aantal actieve adressen duidt op minder algemene activiteit op het bitcoin netwerk. Dat wil zeggen dat er minder transacties plaatsvinden. Dat kan wijzen op minder interesse in het gebruik van het netwerk op dit moment.”

De gegevens sluiten aan bij de huidige markttrend waarbij BTC geen duidelijke richting kiest. Zo zit de onchain indicator de Puell Multiple ook in een afwachtende positie. Deze indicator vergelijkt de waarde van dagelijks gedolven Bitcoin vergelijkt met het voortschrijdend gemiddelde van 365 dagen.

Volgens de analisten van CryptoQuant suggereren beide statistieken dat er binnenkort een lange termijn koopkans kan ontstaan. “Voor sommige beleggers is een daling van actieve adressen en de prijs te zien als een kans om Bitcoin te kopen in afwachting van een toekomstige rally,” zo concludeert Gaah.

“Als de daling echter door beleggers is te interpreteren als een teken van zwakte of verlies van relevantie in het huidige macro-economische scenario, dan zijn er nieuwe supportlevels nodig. Dat kan de interesse in BTC verminderen en nieuwe instapkansen bieden.”

BTC-prijs ‘chopsolidation’ wijst op een uitbraak

Het gevoel dat de prijs zich in een soort “niemandsland” bevindt, is niet onopgemerkt gebleven onder analisten. Checkmate, de pseudonieme maker van het on-chain analyseplatform Checkonchain, beschrijft de huidige opstelling als “chopsolidation”. Dat is een samentrekking van “consolidatie” en grillige of “hakkerige” BTC-prijsbewegingen binnen een smal bereik.

“De schommelingen worden groter en houden langer aan,” zegt hij in een recent bericht op X (voorheen Twitter). “Voor mij lijkt het erop dat dit prijsbereik ‘onstabiel’ wordt en dat de markt klaar is om ergens anders heen te bewegen.”

Een andere, onderstaande grafiek laat zien dat ondanks verschillende langetermijndieptes, BTC/USD nog niet het soort correctie heeft doorgemaakt dat tijdens eerdere bullmarkten werd gezien.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoersprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...