Bitcoin Update: Enkele Barsten in de Robuuste Opwaartse Trend

3039 totale weergaven

In de afgelopen 24 uur heeft Bitcoin nauwelijks beweging laten zien met een stijging van slechts 0,8 procent. Echter, over de afgelopen zeven dagen hebben we een daling van 2,5 procent waargenomen. Hoewel deze cijfers op zichzelf niet schokkend zijn, hebben de ontwikkelingen van de afgelopen weken toch enkele barsten veroorzaakt in de voorheen zo robuuste opwaartse trend. De vraag die nu op ieders lippen ligt, is: zullen deze scheurtjes leiden tot een bearish uitbraak en een definitieve breuk in de bullish trend? Of zullen we een krachtig herstel zien en de bullmarkt vanaf hier hervatten?

In dit artikel gaan we de grafieken op verschillende tijdsbestekken analyseren om een helder beeld te krijgen van de huidige situatie. We beginnen met de weekgrafiek en werken ons vervolgens naar beneden naar de uurgrafieken. Op deze manier kunnen we inschatten wat ons de komende dagen te wachten staat en bepalen wanneer we onze verwachtingen moeten bijstellen als de markt een onverwachte wending neemt.

Bitcoin (BTC) weekgrafiek

Voor het eerst in maanden zien we iets opvallends op de weekgrafiek. De sterke opwaartse trend die begin 2023 begon, is nu na anderhalf jaar voor het eerst bearish doorbroken.

Bitcoin slaagde er niet in om een hogere piek te bereiken (higher high HH) en zette in plaats daarvan een lagere piek neer (lower low LL). Voor het eerst in lange tijd lukte het niet om na een correctie een hogere piek neer te zetten.

De trend is nu bearish doorbroken. Dit betekent dat als er een lagere bodem volgt, we voor het eerst in anderhalf jaar weer te maken hebben met een neerwaartse trend op dit hoge tijdsbestek.

In de onderstaande weekgrafiek hebben we de wicks buiten beschouwing gelaten. Zelfs als je de wicks wel zou willen meenemen in je analyse, blijft het algemene idee hetzelfde met iets andere cijfers. Wij denken dat het een betrouwbaarder beeld geeft om de wicks niet mee te nemen in onze analyse.

Om een definitieve neerwaartse trend te voorkomen, willen we de komende periode geen weeksluiting zien onder de vorige bodem rond $61.400. Tussen de huidige koers en $61.400 willen we herstel zien in de vorm van een opwaartse bounce.

Bitcoin (BTC) daggrafiek

Omdat een trend op een hoog tijdsbestek zich in maanden ontwikkelt, kijken we ook naar de daggrafiek om beter te begrijpen wat er de komende weken kan gebeuren. Hierbij houden we de ontwikkelingen op de weekgrafiek in gedachten.

Op de daggrafiek zien we dat de trend niet alleen bearish is doorbroken, omdat er geen hogere piek werd bereikt, maar ook is bevestigd met een lagere bodem. Kortom, op de daggrafiek hebben we te maken met een neerwaartse trend binnen de prijsrange van $60.500 tot $72.000 die al maanden aanhoudt.

Een tijdelijke neerwaartse trend nadat we zijn afgewezen bij de bovenkant van de range ($72.000) hebben we de afgelopen maanden vaker gezien. Dit bracht de koers telkens terug naar de onderkant van de prijsrange rond $60.500. We houden er dan ook rekening mee dat we ook dit keer op weg zijn om de onderkant van de range opnieuw te testen.

Tot slot zien we dat de 200-daagse voortschrijdende gemiddelden (MA’s), die in de toekomst als belangrijke trendsupport kunnen dienen, verder omhoog klimmen richting de onderkant van de range. Momenteel bevinden de MA’s zich rond $57.500.

Bitcoin (BTC) 4 uurgrafiek

De afgelopen weken hebben we de 200-daagse voortschrijdende gemiddelden (MA’s) nauwlettend gevolgd om een idee te krijgen van wat ons de komende dagen en weken te wachten staat. We stelden dat zolang we boven de MA’s blijven, we ons richten op de bovenkant van de range van $72.000. Als we echter onder de MA’s zouden handelen, zouden we onze verwachtingen verleggen naar de onderkant van de range, rond $60.500.

Op dit moment handelen we onder de 200 MA’s en ook onder het midden van de prijsrange van $66.250. Er zijn momenteel geen sterke signalen die onze verwachting van een daling richting de onderkant van de range tegenspreken.

Onze bearish argumenten zijn:

  • Een nieuwe neerwaartse trend.
  • We handelen weer onder de 200 MA’s.
  • We bevinden ons onder het midden van de range, dus in de onderste helft.

Zolang bovenstaande factoren niet veranderen, zoals een breuk in de huidige trend of het terugwinnen van de 200 MA’s, is er voor ons geen reden om niet sterk rekening te houden met een terugval naar de onderkant van de range, rond $60.500, in de komende periode.

Bitcoin (BTC) 1 uurgrafiek

Voor mogelijke scenario’s voor de komende dagen en een eerste teken van kracht, kijken we nog verder in op de 1-uurgrafiek. Hier vallen direct het midden van de prijsrange en de 200-daagse voortschrijdende gemiddelden (MA’s) op.

De 200 MA’s bevinden zich momenteel rond het midden van de prijsrange van $66.250. Het terugwinnen van de MA’s, samen met het midden van de prijsrange, zou een eerste teken van kracht zijn. Dit zou een kans bieden om de eerder genoemde argumenten bij de 4-uursgrafiek aan te pakken. Zolang dit niet gebeurt, is er geen reden om onze verwachting van een verdere daling naar de onderkant van de range bij $60.500 te wijzigen.

Na het bekijken van de verschillende grafieken, van hoog naar laag, wordt één ding duidelijk: het is van groot belang voor de bulls om niet onder de $60.000 te zakken. Dit zou namelijk de trend op hogere tijdsbestekken (verder) bearish omslaan en een langere neerwaartse trend veroorzaken dan gewenst is.

De algemene trend op dit moment is dat er eigenlijk geen trend is. We bewegen voornamelijk zijwaarts binnen een maandenlange prijsrange. Binnen deze range wisselen kortere termijn trends tussen bullish en bearish.

Gezien de grootte en duur van de prijsrange, zal een uitbraak een aanzienlijke beweging in de richting van de uitbraak veroorzaken. De richting van deze uitbraak zal de trend op de middellange termijn gaan bepalen.

De Bitcoin Webshop van Nederland en België

Ontdek de ultieme Bitcoin-ervaring in de Bitcoin Webshop van Nederland en België, jouw one-stop-shop voor alles wat met Bitcoin te maken heeft! Van unieke Bitcoin-munten en dagelijkse accessoires die jouw liefde voor deze digitale revolutie uitstralen, tot exclusieve items zoals Bitcoin 100K Cava, Belgische Bitcoin Chocolade, en de beste Bitcoin Boeken. Vier de Bitcoin Bullrun 2024 met ons en duik in een wereld vol innovatie en vrijheid. Mis onze bestsellers niet en word deel van de toekomst vandaag nog bij Bitcoin Debuut!

“Nieuw in de Webshop: Blockhunters – Het Ultieme Bitcoin Spel voor de Echte HODL’er!”

Lees meer over:

    Door: Mitch Geurtsen

    Mitch is met zijn jarenlange ervaring een belangrijke kracht voor het team van Bitcoinmagazine.nl. Hij is gespecialiseerd in grafiek analyse en heeft veel kennis van de cryptomarkt. Hij is erop gericht om complexe materie op een simpele en toch feitelijke en doeltreffende manier over te brengen ...