Bitcoin UTXO’s richting nieuw record van 84,6 miljoen

Er zijn de laatste tijd flink meer outputs gemaakt op het bitcoin netwerk. Het aantal zogenoemde Unspent Transaction Outputs (UTXO) staat bijna op een recordhoogte.

Record aantal bitcoin-beetjes

Als je een transactie doet, dan heb je te maken met intputs (van de verzender) en outputs (van de ontvanger, plus het wisselgeld-adres van de verzender). De som van alle outputs is het aantal bitcoin dat er in totaal is.

Het totale aantal UTXO’s stijgt de laatste tijd gestaag. Het bereikt zelfs bijna het hoogste punt ooit. In november 2022 waren dit er 84,6 miljoen. Destijds nam de on-chain activiteit toe, toen mensen rondom het FTX-drama ineens veel geld van beurzen afhaalden.

Daarna daalde het totale aantal UTXO’s aanzienlijk. Tot begin dit jaar.

Bitcoin UTXO's richting nieuw record van 84,6 miljoen

De nieuwe piek in het aantal UTXO’s kan worden verklaard door een toename van kleine interacties met bitcoin. Analyseplatform CryptoQuant houdt deze statistieken bij. Ze schrijven:

“Het lijkt erop dat de totale handelsomvang van bitcoin is afgenomen en investeerders zorgvuldig kijken hoe de marktrichting gaat uitpakken. De UTXO-bands van minder dan 0,01 BTC zijn de belangrijkste reden voor de aanzienlijke toename van de UTXO-aantallen.”

Je kunt precies de waarde van iedere UTXO inzien. Zo kun je dus ook zien in welke range qua bitcoinbedragen er vooral nieuwe UTXO’s worden gemaakt. Het blijkt dit maal vooral om kleine UTXO’s te gaan.

Consolideren, SegWit en Ordinals

Er zijn wel eens zorgen geweest dat het UTXO-set alleen maar groter en groter wordt. Er zijn echter ook momenten waarop dit totaal aan UTXO’s kleiner wordt, bijvoorbeeld als beurzen consolideren. Ze sturen dan duizenden inputs terug naar één output.

De goedkopere witness data in een SegWit transactie moedigt gebruikers met een economische prikkel aan om hun UTXO-set te laten slinken. Op de documentatie van Bitcoin Core kun je het volgende hierover lezen:

“Segwit verbetert de situatie door data over de signatures, die geen invloed hebben op de grootte van het UTXO-set, 75% goedkoper te maken dan data die wél invloed heeft op de UTXO-set. Dit zal naar verwachting gebruikers aanmoedigen om transacties te gebruiken die de impact op de UTXO-set minimaliseren om zo de kosten te minimaliseren.”

Echter is dit ook precies de reden die er voor zorgt dat Ordinals populair werden. Het maakt de jpegs in de blockchain ook goedkoper dan voorheen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsSegWitutxo