Bitcoin koers test $40.000 terwijl onzekerheid op macro-niveau de markt onder druk zet

De bitcoin koers is in een kleine 48 uur teruggevallen van 45.000 dollar naar 40.800 dollar en zweeft inmiddels weer rond de 41.500 dollar. Het zijn turbulente tijden en dat zien we ook duidelijk terug in de bitcoin koers. De onzekerheid heerst en dat zorgt voor volatiliteit.

Lange tijd leek de 42.000 dollar een steunpunt voor bitcoin, maar ook dat niveau is inmiddels doorbroken, waardoor het teruggekeerde optimisme weer even in de koelkast kan. Het belooft in ieder geval weer een spannend week te worden voor bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Europese aandelen openen vrijdag in het rood

De Russische aanval op de Oekraïnse kernreactor zorgt voor een hoop onzekerheid op de markt en lijkt ook de bitcoin koers een tik te hebben gegeven. Op dit moment lijkt de situatie onder controle, maar met name op de Europese financiële markten zit de angst er behoorlijk in.

De Duitse DAX heeft vanochtend bij de opening bijvoorbeeld zijn 1-jarige dieptepunt bereikt, terwijl de Amerikaanse S&P 500 nog moet openen. "Vanaf het laatste hoogtepunt is de DAX al 17 procent kwijt, een stuk meer dan de S&P 500", aldus marktanalist Holger Zschaepitz.

Het valt de macro-analist op dat investeerders Europa de rug toekeren nu de dreiging van stagflatie opdoemt. Stagflatie is een situatie waarin de inflatie hoog is en de economische groei die inflatie niet kan bijbenen.

Momenteel gaat in Europa de meeste aandacht uit naar de energieprijzen die in het kielzog van het conflict in Oekraïne door het dak schieten. Terwijl de inflatie blijft toenemen heeft ook de gasprijs in Europa op 3 maart een nieuw hoogtepunt bereikt.

Bitcoin heeft vijfde been nodig

De Nederlandse analist Crypto Ed heeft ook zijn licht op het technische plaatje van bitcoin geschenen. Volgens Crypto Ed heeft bitcoin momenteel een zogenaamde 'vijfde been' nodig om een verdere val te voorkomen. Als we de 40.000 dollar niet weten te houden opent de handelaar zijn shorts weer.

De korte samenvatting is dat Crypto Ed bullish is zolang we weer boven de 42.000 dollar uit weten te kopen en is hij bearish als we onder de 40.000 dollar zakken. Op dit moment zitten we met 41.500 dollar wat dat betreft in een niemandsland.

Het lijkt er op dit moment vooral op dat technische analyse weinig zin heeft in een markt die wordt gedomineerd door macro-nieuws. De grafieken bieden wat dat betreft weinig inzicht als we worden geleefd door de grillen van onze wereldleiders.

Ook deze analist blijft positief zolang de $40.800 gerespecteerd blijft.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....