Hoe bewaar je Bitcoin op een veilige manier?
Het internet staat vol met verhalen van mensen die hun bitcoin (BTC) zijn verloren, maar dit hoeft jou niet te overkomen.
Met de juiste voorzorgsmaatregelen hoeft niemand ooit zijn bitcoin te verliezen. Het belangrijkste element voor het veilig bewaren is goed weten wat je doet. Dat kun je op allerlei manieren doen, eigen onderzoek of een persoonlijke cursus.
Waar is mijn bitcoin?
Om duidelijk te maken hoe je jouw bitcoin veilig kunt bewaren, moeten we eerst een andere vraag beantwoorden: waar is die bitcoin eigenlijk? Het meest voor het hand liggende antwoord zou zijn: de bitcoin zit in mijn wallet.
Dit is helaas niet waar en kan ervoor zorgen dat je verkeerde beslissingen neemt als het gaat om het bewaren van bitcoin.
De blockchain
Waar is mijn bitcoin dan wel? Een beter antwoord is: je bitcoins zitten ín de blockchain. Ook dit klopt niet helemaal, maar voor deze uitleg is het een handige vergelijking. De blockchain is de administratie van alle bitcointransacties en – balansen.
Voor dit verhaal is het makkelijker om de blockchain te zien als een rij onverwoestbare postkluisjes op een openbare plek. Iedereen kan geld in een kluisje stoppen via de brievenbus, maar alléén degene met de sleutel kan het geld er uit halen.
Als de sleutel kwijt is, krijg je het bijbehorende kluisje nooit meer open ongeacht hoeveel geld er in zit. Wel kan je er nog steeds geld in stoppen via de brievenbus, maar dat krijg je er nooit meer uit.
Toegang
Wat je goed moet bewaren is niet de bitcoin zelf, maar toegang tot jouw bitcoin. Heb je de sleutel, dan heb je toegang. Heb je de sleutel niet, dan heb je geen toegang. Net als de sleutel van een fysiek kluisje, kan je deze sleutel kopiëren.
Elk kopie van de sleutel kan het kluisje openen, maar twee keer zoveel sleutels hebben, betekent niet dat er opeens twee keer zoveel geld in het kluisje ligt.
Net zoals een fysieke sleutel kan een kopie van deze sleutel in de verkeerde handen vallen. Dan kan ook iemand anders jouw kluisje openen en het geld eruit halen.
Als twee partijen beiden een sleutel hebben, kunnen zij elkaar niet verhinderen het kluisje te openen. Heeft niemand de sleutel, dan kan niemand meer bij het geld.
Private key
De sleutel die bij zo’n denkbeeldig kluisje hoort noemen we een private key. Een private key is een code die je toegang geeft tot het kluisje waar jouw bitcoin in zit. De daadwerkelijke code is lang en kan bestaan uit meer dan 100 willekeurige letters en cijfers.
Dit is heel lastig om foutloos over te schrijven. Gelukkig hoef je dit als Bitcoin gebruiker nooit zelf te doen. Hiervoor gebruiken we wallets.
Wallet
Een wallet is een app (of fysiek apparaat) die het makkelijk maakt om jouw private key te bewaren en te gebruiken. Vrijwel elke moderne wallet zal de private key niet eens laten zien, dat is ook niet nodig. In plaats daarvan geeft de wallet je 12 (soms 18 of 24) Engelse woorden om te noteren.
Dit kan je het beste op papier doen, we komen er later op terug waarom. Deze set woorden is een directe vertaling van de private key.
Hier is voor gekozen omdat het makkelijk is om deze woorden foutloos over te schrijven, zelfs al maak je een spelfout dan is een woord nog te herkennen. Deze set woorden noemen we de seed phrase.
Seed phrase
Met de seed phrase zijn we bij de kern van het onderwerp aangekomen. Omdat jouw seed phrase een vertaling is van de private key, is het bewaren van de seed phrase voldoende om toegang tot jouw bitcoin niet kwijt te raken.
Je kan de seed phrase zien als jouw bitcoin backup; het is een kopie van de digitale sleutel die toegang geeft tot jouw bitcoin. Zolang je ergens nog een kopie van die sleutel hebt kan je toegang tot jouw bitcoin niet verliezen.
De telefoon waar jouw wallet app op staat kan stuk gaan, in dat geval kan je op een nieuwe telefoon dezelfde wallet app installeren en met de seed phrase de toegang tot jouw bitcoin herstellen.
Zolang je de seed phrase op papier hebt, ben je voor het bewaren van bitcoin nooit afhankelijk van een apparaat of een derde partij.
Voor vragen kun je terecht in ons Telegramkanaal.