Bitcoin verliest 70 procent vanaf all-time high, waar ligt de bodem?

De bitcoin koers handelt momenteel net boven de 20.000 dollar en is daarmee ruim 70 procent kwijt vanaf de all-time high van 69.000 dollar. Iedereen vraagt zich al maanden af wanneer we nou eindelijk de bodem zullen bereiken. Voorlopig ligt die op 17.600 dollar, de koers die we midden-juni aantikten.

Een geschiedenis van correcties

De complete koersgeschiedenis van bitcoin is doorspekt met monsterlijke correcties. Neem bijvoorbeeld de correctie vanaf de all-time high van 2011. Na het bereiken van dit lokale hoogtepunt verloor de bitcoin koers in ruim 160 dagen 93,08 procent van zijn waarde voordat de bodem werd bereikt.

Wat dat betreft is de min van 70,14 procent waar we momenteel opstaan nog een peulenschil. Het verschil ten opzichte van 2011 is dat we vanaf november 2021 al ruim 300 dagen onderweg zijn en we nog steeds niet met zekerheid kunnen zeggen dat de bodem bereikt is.

Als de twee laatste bearmarkten een goede voorspeller voor de toekomst blijken, dan komen we steeds dichter in de buurt van een bodem. Vanaf de piek van 2017 duurde het namelijk ruim 360 dagen voordat de bodem, die 83,47 procent van de all-time high lag, werd bereikt.

In de periode van 2013 tot 2015 deed de markt er uiteindelijk meer dan 400 dagen over om vanaf het lokale hoogtepunt 84,82 procent te dalen. Als we ditmaal een vergelijkbare daling doormaken, dan moeten we nog ruim 10 procent en ongeveer 100 dagen tot de bodem.

Spel van de lange termijn

Uit de bovenstaande cijfers blijkt wel dat bitcoin eigenlijk al vanaf het begin een spel van de lange termijn is geweest. Investeren is niet een bezigheid waarmee je kunt verwachten snel rijk te worden. Het is een kwestie van geduld en vooral een kwestie van het onder controle houden van je emoties.

Ook als we kijken naar de ontwikkeling van de bitcoin koers door de jaren heen komt dat idee duidelijk terug. Het kan soms een paar jaar duren voordat de koers overtuigend naar een nieuw niveau springt. In september 2015 lag de koers bijvoorbeeld, net als dit jaar, een stuk lager dan het jaar ervoor.

Niet lang daarna begon bitcoin echter weer met stijgen en werd het een veelvoud van die koers waard. Wat deze cijfers ook duidelijk maken is dat investeren in bitcoin helemaal niet eenvoudig is, zeker op mentaal vlak.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....