Bitcoin verliest terrein en zakt van “bullish” naar “neutraal”

De bitcoin koers zit momenteel even in een minder fase en de bulls lijken definitief het momentum te verliezen aan de bears. Dit is ook opgevallen bij Coindesk, waar de Bitcoin Trend Indicator voor het eerst in drie weken tijd van “bullish” naar “neutraal” zakte. Op het moment van schrijven tikt bitcoin binnen op de koers van 26.296 dollar, waarmee een daling van 4,50 procent op de borden staat voor de afgelopen 24 uur.

Bitcoin Trend Indicator. Bron: Coindesk
Bitcoin Trend Indicator. Bron: Coindesk

Wat doet de Bitcoin Trend Indicator?

De Bitcoin Trend Indicator (BTI) meet het momentum en de kracht van dat momentum van de bitcoin koers. Op donderdag is de BTI dus voor het eerst in drie weken tijd van bullish naar neutraal teruggevallen. Dat betekent dat het momentum langzaam wegvalt en bitcoin zich vanaf hier mogelijk moet opmaken voor verdere dalingen of zijwaartse koersactie.

Vanaf 13 januari was er volgens de BTI sprake van een opwaartse trend. Alleen in maart was er even kort sprake van een beetje bearish momentum en op 24 april viel de indicator ook terug naar neutraal. Inmiddels lijkt de bullish trend dus even voorbij en moeten we ons mogelijk opmaken voor een wat lastigere periode.

Het probleem voor bitcoin lijkt op dit moment met name te zitten in de liquiditeit. “Er lijkt sprake te zijn van flinterdunne liquiditeit op dit moment, zelfs bij de grotere munten als bitcoin. Het is lastig om een directe reden voor de zwakte aan te wijzen”, aldus Matthew Dibb van Astronaut Capital.

Met de liquiditeit heeft Dibb het over de orderboeken bij de beurzen, die wat leger zijn dan normaal. Dat maakt dat er minder kapitaal nodig is om de koers in beweging te brengen. Een klein beetje verkoopdruk kan zo de koersen al flink aan het dalen brengen.

Wat is de reden?

Matthew Dibb kan dus geen directe fundamentele reden verzinnen voor de dalingen van bitcoin. Hij wijst met name naar de liquiditeit. Wat wij kunnen verzinnen is dat de macro-economische omstandigheden op dit moment nog altijd niet in het voordeel zijn van bitcoin.

De Amerikaanse Federal Reserve verhoogde de afgelopen 12 tot 14 maanden de rente van praktisch nul naar de huidige range van 5,00 – 5,25 procent. Het is de bedoeling om met die hogere rente de inflatie omlaag te krijgen, die nog altijd een stuk hoger is dan de doelstelling van 2,0 procent op jaarbasis.

Wat dat betreft is de kans groot dat de rente nog relatief lang op dit hoge niveau blijft, omdat die inflatie terug moet naar 2,0 procent. Over het algemeen is een hogere rente niet positief voor bitcoin, omdat de absolute schaarste het voornaamste verkooppunt van bitcoin is.

Hoe lager de rente, hoe meer dollars er in omloop komen en hoe aantrekkelijker de absolute schaarste van bitcoin van 21 miljoen eenheden is. De enige reden dat de Federal Reserve de rente op dit moment zou verlagen is als de bankencrisis escaleert of als er om een andere reden een recessie uitbreekt.

Een recessie is voor bitcoin waarschijnlijk ook niet het meest bullish scenario, waardoor het er op dit moment even niet zo rooskleurig uitziet. Dat zou ook een verklaring kunnen zijn voor het feit dat de bulls op dit moment even het momentum verliezen aan de bears.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....